Masovno uginuće ribe u Palićkom jezeru, stradao srebrni karaš

103

Uginulo je oko 600 kilograma ribe, situacija nije alarmantna, ali svakako nije lep prizor, poručuju iz nadležnog preduzeća JP „Palić Ludaš”.

U saopštenju se navodi da je stradala alohtona i invazivna vrsta ribe poput srebrnog karasa, što je uglavnom mladi riblji fond, ali pronađeno je i nekoliko komada patuljastog soma i svega dva smuđa.

„Saradnici preduzeća pretpostavljaju da je previše padavina, a naglo povišenje temperature uzrok uginuća. Kada se uzme u obzir da je po proceni ukupni riblji fond Palićkog jezera preko 160 tona,ta količina nije alarmantna. U skladu sa zakonskim propisima, obaviće se i analiza uginule ribe u Veterinarskom institutu Subotica. Podsećamo javnost da je analiza obavljena krajem februara ove godine utvrdila da kvalitet riba u Palićkom jezeru ispunjava sve zakonske uslove za ljudsku potrebu.

U toku ovih uginuća uglavnom strada babuška, koja je invazivna i čije prisustvo nije poželjno u Paliću, a ovakvi pomori, iako nisu lep prizor, doprinose obnavljanju autohtonih zajednica u jezeru i ubrzaće mere biomanipulacije, a koje se zasnivaju upravo na smanjenju broja babuški u jezeru.

Izvor Dnevnik
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...