Nemaju lekare, pa je ovo bilo jedino rešenje za Dom zdravlja

72

Dom zdravlja u Kuli je krajem prošle godine dobio novi objekat specijalističkih službi, za koji je obezbeđena najmodernija oprema, ali nedostaju lekari, pišu Novosti.

Opština sa oko 20.000 osoba ženskog pola starijih od 15 godina trebalo bi, prema važećem normativu, da ima tri ginekologa, a zaposlen je samo jedan. DZ je ostao bez psihijatra, koji je otišao u penziju, kao i bez interniste, jer je jedan od dvojice dao otkaz i otvorio privatnu polikliniku.

„Lokalna samouprava, kao osnivač DZ, rebalansom budžeta je obezbedila novac za dopunsko angažovanje ginekologa i interniste iz drugih zdravstvenih ustanova. Ginekolog od pretprošlog meseca dva puta nedeljno dolazi iz susedne opštine Odžaci da pomogne stalno zaposlenoj koleginici. Sad smo u potrazi za internistom, za rad dva-tri puta sedmično kao gostujući specijalista“, navodi direktor DZ dr Žarko Ševin.

Kulski DZ je dugo, do povratka doktorke sa specijalizacije, bio bez ijednog ginekologa, jer se na konkurs niko nije javljao, iako je uz posao nuđen i stan, pa je po ugovoru na određeno vreme, koji je obnavljan, bio angažovan penzionisani lekar.

„Stan više ne ide uz posao, jer je u sklopu Zdravstvene stanice u Crvenki, odakle se ginekološka ambulanta preselila u novo zdanje specijalističkih službi u Kuli“, napominje dr Ševin.

Prošlog meseca je iz Kule na specijalizaciju krenulo šest lekara – dva iz opšte medicine i po jedan iz psihijatrije, otorinolaringologije i pedijatrije. Šesti je bio predviđen za dermatovenerologa, koji takođe nedostaje, ali je zaključeno da je preče da specijalizira internu medicinu.

On ističe da je DZ dosad bezuspešno pokušavao da za stalno zaposli i psihijatra i internistu, ali ih na tržištu rada nema. Kao psihijatar je, po osnovu dopunskog rada, nastavio da radi lekar koji je otišao u penziju. DZ je zadržao i pneumoftiziologa, iako je država ugasila ovu specijalnost i umesto nje uvela pulmologiju, kao supspecijalnost interne medicine.

„Određeno je da pulmolog može da radi samo u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ne u primarnoj, to jest u DZ, ali oko 40.000 pacijenata nismo mogli da ostavimo bez plućnog lekara, pogotovo zato što je malignitet u porastu. Od 12 pacijenata iz naše opštine upućenih od početka ove godine u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kod sedam je otkriven kancer“, predočio je dr Ševin.

Direktor Ševin naglašava da se deficit specijalista može nadomestiti upućivanjem lekara opšte prakse na specijalizaciju ili njihovim dovođenjem iz drugih ustanova, davanjem boljih uslova. Tako je obezbeđen oftalmolog, koji je pre toga radio u DZ u Srbobranu.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...