Protest zbog napada na studente u Novom Sadu (FOTO, VIDEO)

50

Ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu danas je održan protest zbog napada na trojicu studenata Novosadskog univerziteta koje su divljački metalnim šipkama i bokserima pretukli za sada nepoznati napadači, piše Danas.

Među okupljenima bili su profesori Univerziteta u Novom Sadu, ali i predstavnici opozicije – Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, kao i članovi saveta protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu.

Studenti su uzvikivali: “Niko bez doma”, “Krov nad glavom odmah”…

U petak, 7. maja pretučeni su aktivisti organizacije „Krov nad glavom“, studenti Pravnog fakulteta Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, dok je u subotu uveče, 8. juna, u kampusu NU posle protestne šetnje pretučen i student Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“.

Sva trojica studenata sa krvavim glavama i brojnim povredama prebačeni su u Urgentni centar KCV, gde im je ukazana lekarska pomoć. Bagarić je tokom dve noći zadržan na Klinici za neurohirurgiju KCV.

Veruje se da su napadači na Đelevića i Nikolića pripadnici organizacije Srpska desnica, koja je integralni deo gradske vlasti u Novom Sadu, dok još uvek nema informacija o tome ko je napao Dejana Bagarića.

Zbog tih napada profesori Filozofskog fakulteta pokrenuli su peticiju kojoj su se pridružili i drugi profesori Novosadskog univerziteta u kojoj se zahteva od nadležnih da utvrde ko su napadači, ko im je nalogodavac i sa kakvim motivom su nasrnuli na studente. Potpisnici peticije poručuju da ako studenti nisu slobodni, onda niko nije slobodan i nasilje mora da se zaustavi.

Na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Demokratske stranke Bagarić je prekjuče rekao da se ne seća ničega u vezi sa napadom.

„Nisam video lica napadača, niti da li je bio jedan ili više njih. U 21.55 sam se osvestio i pozvao hitnu pomoć“, rekao je on.

Naglasio je da će nastaviti sa angažmanom u protestu, Demokratskoj stranci i Udruženju „Krov nad glavom“, koje sprečava izvršioce da sprovedu nasilno iseljenje stanara.

Napade na studente NU najoštrije su osudile u saopštenjima opozicione stranke.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio je napad na studenta Dejana Bagarića i izjavio da policija ima neke indicije i tragove koji ukazuju na moguće izvršioce, ali do sada nije saopšteno ništa konkretnije od toga.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...