Vlasnica pekare se rasplakala, Vučić ovako reagovao (FOTO)

3.258

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će poplavljeno naselje Ðerać u opštini Lučani u narednih 10 dana dobiti pomoć, kao i da će biti zaštićeno i poslednjih 180 metara bedema, kako se poplave više ne bi ponavljale u tom kraju.

Predsednik je tom prilikom najavio da će u roku od šest meseci nove stambene objekte dobiti porodice čije su kuće potpuno uništene u poplavama.

„U roku od šest meseci će to biti rešeno za ove ljude. Očekujem da za mesec i po dana krenu radovi i da za 40 do 50 dana dođem i vidim da se uveliko radi. A, pre zime mora sve da bude gotovo“, poručio je Vučić.

Dodao je da će veličina tih objekata biti u skladu sa brojem članova domaćinstva.

Vučića u Krupnju dočekala deca i imala samo jedno pitanje (FOTO)

Vučić je rekao direktoru Srbijavoda Goranu Puzoviću da preostalih 180 metara bedema mora da se reši i da ga ne interesuje ko se sve buni i da to mora da se uradi da taj kraj ne bi opet bio poplavljen.

„Imaćete bolje puteve za mesec dana, sve mostove sanirane, sve popravljeno“, najavio je on dodajući da je posao države da pomogne ugroženom narodu.

Predsednik je rekao da će država pomoći poplavljenu pekaru „Maksimil“ u tom naselju, koja dnevno napravi 1.200 hlebova, kao i da će za mesec dana doći da se uveri da li je sve završeno i da li pekara radi.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Vučić je u razgovoru sa vlasnicima pekare rekao da ne brinu i od njih dobio informaciju da šteta u pekari iznosi oko tri miliona dinara.

„Nemoj da plačeš, to za državu nije veliki novac, a ova pekara je važna za vaše mesto“, kazao je Vučić i dodao da bi to trebalo za deset dana da se reši.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da trenutno to ministarstvo radi procenu štete i da će program pomoći biti gotov za nedelju dana, a da će sve biti realizovano za najviše mesec dana.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Vučić je dodao da je šteta, ipak, mnogo manja nego 2014, kada su poplave teško pogodile to područje.

U obraćanju građanima, predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što su posledice poplava u Lučanima bile manje zahvaljujući onome što je država uradila.

Ukazao je da indistrijski deo nije bio poplavljen, ali je, zbog, kako je rekao, našeg inaćenja i naše prirode 180 metara ostalo nepokriveno i ljudi su zbog toga platili cenu.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

„Rešićemo to konačno, jednom za uvek da se Bijelica više ne izliva“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je mnogo teško videti suze ljudi, ali je za državu ovaj put mnogo manji posao nego 2014, iako je mnogo kiše palo za kratko vreme, čak 60 do 80 litara po kvadratu.

On je kazao da će, iako je u Lučanima bio već devet puta, ponovo doći posle posete predsednika Francuske Srbiji, da vidi šta je urađeno.

„Lučani će biti sve bolje mesto za život“, naglasio je on, podsećajući na auto-put koji će proći kroz to mesto.

Naveo je da je ukupno 256 objekata u ovom regionu pogođeno i da će dobiti pomoć za rekonstrukciju.

Vlasnica pekare Maksimil u naselju Ðerać u Lučanima, koje su prošle sedmice pogodile bijične poplave, Mira Matijević rekla je Tanjugu da je za samo 10 minuta ceo zaseok poplavljen, a da je voda u pekari sve uništila dostižući visinu od skoro dva metra.

„Morali smo da izađemo, nijednu mašinu nismo uspeli da sačuvamo. Ništa nam nije ostalo“, kaže Mijatović i dodaje da se meštani tog naselja već dvadeset godina bore sa poplavama.

Prema njenim rečima, još uvek nije urađena precizna procena štete na objektu površine oko 240 kvadrata.

 

Vučić o sastanku u Parizu: To je moja procena. Plašim se da je ispravna a nadam se da grešim

Vučić: Veliki posao urađen, petostruko smo zaštićeniji

Veliki posao je urađen od 2014. godine na zaštiti od poplava i sada je šteta znatno manja nego što bi bila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obilaska mesta u nekoliko opština u kojima su poplave i bujice nedavno pričinile štete građanima.

„Za samo pet godina smo napravili ogromnu promenu, čudo, petostruko je Srbija zaštićenija nego što je bila“, rekao je Vučić.

Naglasio je da smo pokazali da možemo samo ljudskim radom da kontrolišemo prirodu.

On je odbacio spekulacije da su se poplave desile ponovo na istom mestu, kao 2014, ističući da je veliki deo bedema tada napravljen, te da su se sada izlile manje rečice i bujični potoci napravili štetu u nekim naseljima, koja pre pet godina nisu bila na udaru.

Predsednik je istakao da su Lučani u međuvremenu zaštićeni, da je fabrika zaštićena, a da je izlivanja došlo samo na preostalih 180 metara bedema sa jedne strane Bjelice, a, primetio je, i to je rezulčtat onoga što ztovemo „sprska posla“, jer su se pojedini bunili kada je to trebalo da se završi.

Vučić je naglasio da je zaštita od poplava kod Krupnja takođe gotovo perfektno urađena i da je reka Likodra na maestralan način ukorićena.

„Rešićemo i Sirču i Trstenik, moramo da pronađemo način da rešimo i Grdicu“.

Vučić je dodao da je to mesto u nizini i da poplavi i kada padne i 30 litara kiše po metru kvadratnom.

Predsednik je rekao da će premijerka Ana Brnabić za desetak dana obići radove kod Lučana, a da će on doći da se uveri kako se sve odvija za nekih mesec i po ili dva meseca.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...