Vučić komentarisao izjavu Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan

61

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da NATO agresija na našu zemlju nije imala i neće ni post festum dobiti opravdanje kako međunarodne pravničke i političke javnosti, a ni na moralnom nivou, dodajući da je naša zemlja sada na drugačijem putu i gleda u budućnost.

Vučić je, u Lučanima u izjavi novinarima upitan da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je napad na SRJ bio opravdan, naglasio da je 19 najjačih zemalja napalo malu slobodarsku zemlju i nanelo joj veliku štetu od koje se i dalje oporavljamo.

Vučića u Krupnju dočekala deca i imala samo jedno pitanje (FOTO)

On je rekao da ne kaže da je naša politika bila tada najbolja i pametna, ali da se sada nalazimo na drugačijem putu i gledamo u budućnost.

„Neću samo da kukam i stičem poene na tome što ću nekoga vređati. Ja sam za sve kriv, svakome u ovoj zemlji. Moj posao je da to slušam. Stvari se menjaju i hoću da se bavimo više budućnošću, nego prošlošhu“, poručio je Vučić.

Podsetio je da on bombardovanje naziva pravim imenom – zločinom, i da se tek, od kada je postao predsednik, obeležava agresija na našu zemlju i odaje počast žrtvama.

Vlasnica pekare se rasplakala, Vučić ovako reagovao (FOTO)

Stoltenberg: Bombardovanje bilo legitimno i neophodno

Istorija je pokazala da je bombradovanje SRJ 1999. godine bilo neophodno i legitimno, jer je zaustavilo nasilje, a izbeglice su mogle da se vrate kući, dok je Kfor pomogao da se na Kosovu stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve, uključujući i srpske zajednice, izjavio je  generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Znam da NATO još izaziva kontroverze u Srbiji. Mnogima su i dalje bolne uspomene na vazdušnu kampanju 1999. godine. Još je teže onima koji su izgubili voljene. Svaki izgubljeni nevini život je tragedija. I duboko žalimo zbog toga“, rekao je Stoltenberg za jučerašnju „Politiku“.

On je ponovio i ono što je rekao tokom posete Srbiji prošlog oktobra, da, kako je naveo, „ta kampanja nikada nije bila usmerena protiv srpskog naroda“.

„Naprotiv. Cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu, tako što će se zaustaviti akcije Miloševićevig režima koje je međunarodna zajednica bila osudila. Nikada ne smemo zaboraviti prošlost, ali moramo iz nje da učimo i da je ostavimo iza sebe“, istakao je Stoltenberg.

Kako je dodao, to je ono što NATO i Srbija rade kroz partnerstvo, koje je korisno i za NATO i za Srbiju i za širi region.

Stoltenberg je naglasio da NATO ceni partnerstvo koje je razvio sa Srbijom i da se nada boljoj budućnosti.

„U potpunosti poštujemo politiku neutralnosti Srbije. Kao što pokazuju Austrija, Švedska i Finska, neutralnost i partnerstvo s NATO-om međusobno se ne isključuju. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, dobro za zapadni Balkan i dobro za NATO“, istakao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse konstatovao je i da se svet suočava s najnepredvidljivijom bezbednosnom situacijom poslednjih godina, ali da je NATO pozitivna sila u stvaranju održivog međunarodnog poretka.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...