Centri za socijalni rad: Zaštita zaposlenih i korisnika – svaki sto će imati ovaj uređaj

33

BEOGRAD – U svih 17 odeljenja Centra za socijalni rad u Beogradu postavljeno je ukupno 459 panik tastera i 238 kamera sa ciljem veće bezbednosti zaposlenih i korisnika, a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića za to je izdvojeno oko 36 miliona dinara.

„Grad svakodnevno ulaže sredstva u različite svrhe, a ovo su možda i najkorisnije uložena sredstva jer čine sigurnijim radnike koji rade u Centru za socijalni rad u Beogradu, kao i korisnike tog centra. Nažalost, poslednjih godina smo bili svedoci veoma neprijatnih i tragičnih događaja u gradskom centru za socijalni rad koji su rezultirali ljudskim žrtvama“, rekao je Vesić.

Naveo je da je postavljenje panik tastera i kamera preventiva i nešto što bi, pre svega, trebalo da zaštiti zaposlene u gradskom centru za socijalni rad koji ima 17 odeljenja i veliki broj korisnika koji tu svakodnevno dolaze iz različitih razloga.

„Svaki radni sto u gradskom centru za socijalni rad ima svoj panik taster što znači da je osoba koja radi za tim stolom potpuno zaštićena u smislu ako se desi bilo kakva neprijatna situacija, pritiskom na panik taster o tome obaveštava radnike obezbeđenja koji se nalaze u tom objektu. Oni istog časa dobijaju informaciju u kojoj se kancelariji dešava problem i mogu da intervenišu“, pojasnio je Vesić.

Naveo je da informaciju o problemu istovremeno dobijaju i u glavnom monitoring centru u Ruskoj ulici i iz kog se 24 sata prati i nadgleda video nadzor i alarmni sistem u svih 17 odeljenja.

Radnik obezbeđenja u objektu u kojem se dešava incident ili neka druga ugrožavajuća situacija, u svakom trenutku ima podršku tog glavnog monitoring centra i ukoliko je sprečen da obavesti policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce to će učiniti pripadnici obezbeđenja iz glavnog centra, dodao je Vesić.

Istakao je da je za postavljenje panik tastera i kamera uloženo oko 36 miliona dinara i naglasio da, osim Beograda, takvu vrstu zaštitnog sistema nema nijedan centar za socijalni rad u Srbiji.

„Mi smo jedini koji to imamo i verujem da će i drugi slediti naš primer jer je ovo zaista neophodno“, dodao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da Grad Beograda nastavlja sa ulaganjem u ustanove socijalne zaštite.

„Prioritet nam je bezbednost naših zaposlenih, ali i korisnika“, rekla je ona i zahvalila zameniku gradonačelnika i načelnici Gradske uprave Sandri Pantelić na pomoći i podršci koji svakodnevno daju Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kako bi se i ubuduće nastavilo sa ovakvim projektima.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović je rekla da su, postavljenjem panik tastera i kamera, prepoznate potrebe zaposlenih i korisnika da se uradi nešto ozbiljno po pitanju podizanja njihove bezbednosti.

Ona je dodala da je Centar za socijalni rad u Beogradu najveća ustanova tog tipa u Srbiji i da ima najviše korisnika.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...