Drama na Novosadskom fakultetu: Profesori tužili kolege jer zarađuju na studentima

360

Računarski programi, tehnička i softverska rešenja takođe mogu da se ukradu, pogotovo ako su ih napravili studenti. Ne znajući svoja prava i prava intelektualne svojine, vrlo lako, dok pišu računarske kodove, studenti mogu da postanu a da to i ne znaju jeftina radna snaga za privatne firme, piše Blic.

Upravo za to grupa profesora novosadskog Fakulteta tehničkih nauka tereti svoje kolege koji su ujedno i suvlasnici novosadske kompanije „Schneider Electric DMS“ (Šnajder elektrik DMS) u krivičnoj prijavi koja je predata tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Kako tvrdi ova grupa profesora u krivičnoj prijavi podnetoj protiv firme „Šnajder elektrika DMS“, dr Dragan Popović, suvlasnik i direktor te firme i u isto vreme profesor FTN na Katedri za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo, te dr Vladimir Strezoski, nekadašnji profesor i šef Katedre za elektroenergetiku i elektroenergetski softverski inženjering na istom fakultetu, „neovlašćeno su iskorišćavali autorska dela“.

„Zloupotrebom položaja šefa Katedre i profesora i iskorišćavanjem položaja Popović i Srezoski terete se za krađu intelektualne svojine jer su računarske programe, industrijske proizvode „DMS softver“ i sva njegova unapređenja koji su realizovani na Katedri FTN-a, uključujući i brojne softvere, preneli bez pravnog osnova na „Šnajder elektrik DMS“. Ta firma ih neovlašćeno umnožava i iskorišćava na tržištu Srbije. Tako je nezakonito ostvarena imovinska korist za „Šnajder elektrik DMS“, koja prelazi 20 miliona evra, a oštećena je i zloupotrebljena materijalna i nematerijalna imovina fakulteta“, priča izvor „Blica“ upoznat sa detaljima krivične prijave koju je podnela grupa profesora FTN.

Novosadski studenti su smislili pametni tepih i pobedili na nacionalnom takmičenju
Oni naglašavaju da rukovodstvo Katedre za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo regrutuju studente, asistente i profesore da rade za potrebe IT kompanija.

„Pored Strezoskog, koji je donedavno rukovodio Katedrom za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo, a onda je njegovo ime volšebno nestalo sa sajta FTN-a, te profesora i Dragana Popovića, jednog od najvećih suvlasnika „Šnajder elektrika DMS“ i DMS grupe, čiji je „Šnajder“ ćerka-firma, u tim kompanijama su na rukovodećim i važnim mestima i drugi profesori, nastavno i naučno osoblje FTN-a“, navode izvori Blica.

Biznis ovih kompanija se suštinski svodi na komercijalne iskorišćavanje kompjuterskog softvera koji je razvio FTN, a nejasno je da li za to postoje ugovori i dozvole fakulteta jer FTN nikada nije preneo imovinska prava na iskorišćavanje DMS softvera na kompanije ova dva profesora, kaže izvor.

„Bez preterivanja, FTN i ova katedra funkcionišu kao besplatno odeljenje za istraživanje i razvoj „Šnajder elektrik DMS“ i „DMS grupe“, privatnih kompanija ovih profesora“, tvrde izvori.

Međutim, ovo odeljenje nije besplatno za sam fakultet i poreske obveznike jer se istraživanje i razvoj softvera na fakultetu finansira iz sopstvenih prihoda FTN-a i iz budžeta Srbije i Vojvodine.

„Ugovor između FTN i Ministarstva nauke jasno pokazuje da je država sa preko 400.000 evra od 2011. do 2016. godine finansirala naučnoistraživački projekat unapređenja DMS softvera koji komercijalizuju „Šnajder elektrik DMS“ i „DMS grupa“, mada niko do sada nije video pravni osnov za to“, ističu nezadovoljni profesori.

Popović: Deca sve rade dobrovoljno

Zaprepašćen sam optužbama i ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, kaže prof dr Dragan Popović na navode iz krivične prijave koja je podneta protiv njih. Dodaje da su optužbe na njihov račun netačne iz nekoliko razloga.

„Pre svega, studenti ne mogu da rade takve složene operacije jer mi pravimo električnu mrežu sa kojom se napajaju elektrane, nuklearke. Tu postoji ogromna odgovornost i svaka šteta bi prouzrokovala katastrofe. Kodovi i studenti su uvek pod visokim nadzorom. Deca su pametna i dobrovoljno sve rade“, kaže Popović. On dodaje da su optužbe na njihov račun posledica toga što u Novom Sadu postoji 400 IT kompanija koje pokušavaju da dođu do obrazovnog kadra FTN.

„Mi imamo besplatan studijski program za srednje škole i deca kod nas imaju mogućnost da uče matematiku i informatiku od najboljih. Dobijaju odlično znanje i to su deca koja su ostala u Srbiji zahvaljujući dotiranju prosvetnog kadra na FTN od kompanije „Šnajder elektrik““, kaže profesor i dodaje da su takve optužbe velika sramota u momentu kada Francuzi treba da otkupe udeo u kompaniji.

Vlasnička struktura

Kompanija „DMS grupa“, kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre, vlasnik je 43 odsto udela u „Šnajder elektriku DMS“, dok 57 odsto drži španski ogranak francuske multinacionalne kompanije „Šnajder elektrik“. Najveći suvlasnik „DMS grupe“ je prof dr Dragan Popović, koji ima 54,75 odsto udela. Profesor Vladimir Strezoski ima 8,5 odsto vlasništva, a među vlasnicima su i još neki profesori. Udeo od 10,35 odsto ima i mađarska kompanija „DMS grupa KFT“, čiji je jedan od direktora, prema mađarskim registrima preduzeća, dr Dragan Popović. Kako je objavio novosadski portal 021.rs, francuska kompanija „Šnajder elektrik“ otkupila je 100 odsto udela u „DMS grupi“, ali to još nije evidentirano u Agenciji za privredne registre dok Komisija za zaštitu konkurencije ne da zeleno svetlo.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...