Mleko i sirevi iz Srbije uskoro na Dalekom istoku

112

KANJIŽA, ADA – Srbija će za nekoliko dana moći da izvozi mleko i mlečne prerađevine na tržište Kine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je ta mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je danas sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem posetio destileriju „Braće Kravić“ u naselju Velebit u opštini Kanjiža kao i farmu krava „Mihalek-Pap“ u Utrinama, u opštini Ada.

On je tom prilikom istakao da uspešna imanja, poput farme „Mihalek-Pap“, koje je trenutno među najvećim proizvođačima mleka, predstavljaju rezultat velikog truda i rada, a Radojević je izneo podatak da to domaćinstvo godišnje prerađivačima isporuči više od dva miliona litara mleka.

Nedimović je rekao i da je veoma važno da oni imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve što je neophodno za proizvodnju mleka i primetio da bi to, kada bi država imala sličnih 20 farmi mleka, bio ozbiljan posao.

„Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva“, najavio je Nedimović, a navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa, pa će to, kako je Nedimović naglasio, morati da se promeni što je i planirano izmenama zakona na jesen.

Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina.

U tom smislu, ministar je naglasio da se bez kvalitetnog stočarstva ne može poboljšati kvalitet zemljišta.

Nedimović je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem obisao i destileriju „Braća Kravić“ u naselju Velebit u opštini Kanjiža. Radojević je poručio da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu i dodao da je zato čvrsto opredeljenje države da ih podrži.

„Država je uspešno obavila zadatak kada ih ojača, a onda već samostalno mogu da koriste evropska sredstva i druge subvencije“, rekao je Radojević.

Izvor RTV
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...