Trend darivanja učitelja i profesora se nastavlja: Evo koliko se promenio način kupovine poklona

138

SRBIJA – U poslednjim danima školske godine gore roditeljske grupe na društvenim mrežama zbog jedne dileme – šta kupiti za rastanak razrednoj ili učiteljici. Međutim, problem se javi i kada dođe pitanje budžeta, pogotovo kada se nađe predlog da se daje i do 2.000 dinara po detetu.

Trend kupovine poklona neguje se decenijama, a kako su se smenjivale generacije tako je i on poprimao različite oblike, od nekada skromnog, simboličnog poklona, danas smo došli do kupovine nakita poznatih brendova i skupih satova.

Ovih dana na društvenim mrežama povela se polemika o tome ko koliko plaća za poklon povodom rastanka od učiteljice, pa i od vaspitačica. Roditelji koji su ostavljali komentare izneli su podatak da je minimum 1.000 dinara po detetu, a da cena ide i više, do 1.500 i 2.000 dinara.

„Za rastanak od učiteljice svako dete je nosilo po 1.300 dinara, njih 28 je skupilo oko 36.000 dinara i kupili su minđuše i ogrlicu. Nemam ništa protiv, ona je to i zaslužila, ali znam roditelje koji su morali da se pozajme kako bi detetu obezbedili novac, jer pre nego što je otac primio platu trebalo je kupiti poklon. Možda bi prvo trebalo da sakupe novac pa onda da biraju, a ne prvo da se dogovore, pronađu šta će kupiti, pa jure cifru, pa plus cveće, pa neke konfete. U moje vreme kupovali smo knjige, vaze, lampe, današnje generacije se ponašaju sasvim drugačije“, priča Irena L., majka desetogodišnjakinje.

A šta na kraju i stigne do učiteljica ili vaspitačica? Nakit je po pravilu broj jedan među predlozima, zatim vaučeri za pojedine radnje kozmetike, nakita, odeće. Međutim, to nije ništa naspram onih roditelja koji su čak skupljali novac da uplate učiteljici i letovanje, ali ne samo za nju već i za njenog supruga.

„U našoj školi tako smo odlučili, pa čak i drugo odeljenje iz generacije. Meni je to bilo malo preterano, ali kad se većina složila, ne možete tu puno da se bunite“, podelila je sa nama jedna mama sada već srednjoškolca.

I laptop je često na spisku poklona, ali i kožna torba, relaks tretmani.

Kada je reč o vrtićima, grupe imaju po pravilu po dve vaspitačice, pa su mame i tate dužne da obezbede po dva poklona.

„Kupili smo im ručne satove, čokoladne bombonjere i majice sa natpisom. Zaslužile su zaista, bile su divne“, ispričala nam je jedna mama.

Stav pojedinih sociologa je da nema ničeg lošeg u kupovini poklona koji će učiteljici i vaspitačici ostati kao uspomena na jednu generaciju, ali da ipak treba voditi računa kako se ne bi oni učenici slabijeg materijalnog statusa osećali nelagodno u celoj jurnjavi za kupovinom što boljeg poklona.

„Zajednički poklon vaspitačici i učiteljici kupuje se u znak zahvalnosti, iako nije obavezan, on se podrazumeva. U tome svakako nema ničeg lošeg ukoliko se cela ta organizacija sprovede na adekvatan način. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da nisu svi roditelji spremni da daju 1.000 ili 2.000 dinara, jer ima porodica gde njih četovro živi od minimalne plate, te je svaki izdatak opterećenje za budžet. Tu nastaje problem, jer nemogućnost učestvovanja u kupovini poklona za dete predstavlja stres, doživljava kao sramotu, da je drugačije od drugih, a to sigurno niko ne želi“, objašnjava sociolog Marija Petrović.

Iako željeni poklon često diktira cifru koju bi trebalo sakupiti, ona se nekad kreće i do 50.000 dinara, što je prema oceni mnogih roditelja ipak skup poklon. S druge strane, ima učitelja koji se osećaju nelagodno kada dobiju skup poklon baš iz razloga jer poznaju učenike i njihovo materijalno stanje.

„Imamo različite primere, ima učitelja i učiteljica koje obavezno kažu deci da se ne opterećuju oko poklona, ili strogo traže da to ne čine, pa kad deca insistiraju dogovore se o nekoj knjizi, ili pak nekom simboličnom poklonu, pa to ispadne negde oko 100 ili 200 dinara po detetu. Roditelji tu treba da igraju glavnu ulogu oko organizacije, onaj roditelj čije dete je blagajnik treba da povede računa o tome da nisu svi spremni da izdvoje istu svotu novca, s druge strane niko roditeljima ne brani ako žele da se posebno zahvale i to učine privatno, a ne u sklopu škole i organizacije“, zaključuje naša sagovornica.

Dar i za kraj trećeg razreda

U našoj maloj anketi koju smo sproveli među roditeljima, pojedini su nam se požalili da ne izostaju pokloni gotovo za svaki razred.

„Evo sada smo na kraju trećeg razreda i neko je pokrenuo inicijativu da se kupi nešto učiteljici… Nije čak stvar ni u novcu, nego to više nema meru dobrog ukusa“, kaže nam jedan otac.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...