U Prištini obeležena 20. godišnjica od ulaska NATO snaga na Kosovo, Klinton i Olbrajtova imali zajedničku poruku

93

PRIŠTINA – Centralnom manifestacijom „Za našu slobodu“ u Prištini je obeležena 20. godišnjica od ulaska NATO snaga na Kosovo, kojoj su prisustvovali građani i brojni gosti, među kojima i bivši predsednik SAD Bil Klinton, nekadašnji državni sekretar SAD Medlin Olbrajt, kao i bivši komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark.

„Volim ovu zemlju i uvek će biti jedna od najvećih časti u mom životu što sam stao uz vas protiv etničkog čišćenja i za slobodu“, rekao je Klinton okupljenima na početku govora.

„Sećam se lica ljudi koje sam sreo kada sam pre 20 godina bio ovde, u osnovnoj školi u Uroševcu. Tog dana sam rekao nešto što želim da ponovim, za 79 dana vazdušnih NATO napada mogao je biti dobijen ovaj rat, ali su samo građani u školi tog dana, kao i ostali građani Kosova, mogli dobiti mir. Nakon 20 godina mislim da ste uradili izvanredan posao oko postizanja mira”, rekao je bivši američki predsednik Bil Klinton.

„Tokom poslednje dve dekade narod Kosova je pokazao svetu da je posvećen miru i izgradnji nove demokratske nacije. Međunarodna zajednica je obezbedila zaštitu, ali su građani Kosova odradili ostalo, muškarci i žene svih uzrasta i pripadnosti su postavili osnove za demokratiju“, rekla je Olbrajt.

Ona je poručila da se „bliži dan kada će Kosovo biti potpuno normalna zemlja, u UN i potpuno integrisana u Evroatlansku zajednicu“.

Kosovski zvaničnici su izrazili zahvalnost SAD i svim državama koje su podržale Kosovo u borbi za slobodu, a predsednik i premijer Kosova istakli i potrebu postizanja sporazuma sa Srbijom.

„Pre 20 godina spasili ste uplašenu decu, majke, žene, nezaštićene devojke, roditelje bez nade, čitav jedan narod od genocida. Pre svega, dali ste smisao ljudskim vrednostima i pokazali da niko neće biti ugrožen samo zbog toga što drugi može i što je jači. Garancija te humanosti je zemlja slobode i demokratije u svetu – SAD“, rekao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

„Kao što smo bili i sada smo spremni da postignemo istorijski sporazum. I danas smo voljni da razgovaramo i postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dve suverene države“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači, čestitajući građanima, kako je rekao, rođendan slobode, 12. jun.

„Mir čine hrabri. Želimo da se pomirimo sa Srbijom. Pozivamo građane Srbije i predsednika (Aleksandra) Vučića da prizna Kosovo u ovim granicama, kao nezavisnu državu, da bi mi, kao Vlada, mogli da radimo više i da se fokusiramo na boljitak građana i jačanje reda i mira, da bi ojačali borbu u poslovanju, a ne borbu za teritorije i granice“, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Na neophodnost povratka dijalogu ukazao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer koji je pozvao političke lidere da intenziviraju napore ka pronalaženju rešenja sa Beogradom.

„Kao svih ovih 20 godina SAD su uz Kosovo kako bi ohrabrile njegov napredak, ali je vreme da Kosovo intenzivira svoje napore u postizanju održivog mira, normalizacijom i sporazumom sa Srbijom, uz uzajamno priznanje, a to je jedini način rešavanja svih otvorenih pitanja. Uspeh Beograda i Prištine zahteva uklanjanje svih barijera i povratak pregovorima u duhu kompromisa”, rekao je Palmer.

Nakon centralne svečanosti organizovana je šetnja od trga Skenderbeg, gde je otkrivena bista Medlin Olbrajt u blizini Američke škole u Prištini, a učesnici su potom obišli i Bulevar Bila Klintona.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...