Ujed ovih insekata izaziva atipične reakcije, lekari Hitne pomoći imaju pune ruke posla

507

BEOGRAD – Veliki broj dece ovih dana zatražio je lekarsku pomoć zbog burnih alergijskih rekacija izazvanih ujedima komaraca. Na mestu ujeda komarca pojedina deca su imala veće otoke i crvenilo sa plikom, a u nekim slučajevima se posle ujeda po telu, javila se čak sekundarna alergijska reakcija u vidu “koprivnjače” (urtikarija), zbog čega se, takođe, traži pomoć lekara.

„Bili smo u parku i za svega par minuta decu su mi izujedali komarci, i sin i ćerka imaju ujede po celom telu. Na temenu, gde ga je ujeo komarac, pojavio se veliki otok pa smo najpre pomislili da se udario i da je u pitanju čvoruga. Onda smo primetili da se vidi i mesto ujeda, na kojem je plik, koji pukne pa se napravi krasta. Prošlog leta nam se desilo dva puta da ga je komarac ujeo u predelu oka, zbog čega mu se oko zatvaralo na 48 sati. Otoci po telu ne traju dugo, ali je reakcija burna. Još je mali pa se ne češe, ali starija ćerka koja je, takođe, izujedana od komaraca, kaže da je jako svrbi“,  kaže D. D. iz Beograda, majka dvoje dece i napominje da decu uvek maže zaštitom, ali da ovog leta nema pomoći.

U Domu zdravlja u Zemunu, prema rečima pedijatra dr Milana Lekovića, od kako su krenule vrućine, svakodnevno primaju decu sa burnim alergijskim reakcijama posle ujeda komaraca.

“ Na mestu ujeda se javlja otok koji je kod nekih veći, a kod nekih manji, ali se pojavi i plik, atipičan za ujede komaraca u odnosu na pre nekoliko godina. I što je najgore, to nije sporadično. Kod većeg broja dece dolazi kod takvih reakcija – gde god je ujed, tu je takav plik i otok, kod nekih širi, kod nekih manji. Može da se javi sekundarna reakcija u vidu crvenila ili koprivnjače na drugom delu kože gde nije bilo ujeda,“ objašnjava dr Leković za „Blic“.

On kaže da alergijska reakcija traje i po nekoliko dana, a zbog svraba i češanja može da dođe i do infekcije kože.

„Te su alergije neverovatno izražene kod zaista velikog broja dece i njihovo povlačenje traje nekoliko dana. Mesta ujeda jako svrbe što traži češanje, a tako se ošteti koža i napravi se otvor za bakterije koje vrebaju na površini kože pa dolazi do superinfekcikje. Po nekoliko dana traje povlačenje jer nema dovoljne cirkulacije zbog velikog otoka na mestu ujeda. Primetno je da se ovakvo stanje javlja u zadnje dve, tri godine. Ne znam kako to objasniti, da li su se komarci toliko modifikovali, preživljavaju razna zaprašivanja pa u tom njihovom toksinu ima i nečeg hemijskog, što stvara tu jednu takvu alergiju“, kaže dr Leković.

Ništa bolja situacija nije ni na krajnjem jugu zemlje, u Bujanovcu, gde lekari Hitne pomoći imaju pune ruke posla, naročito u noćnim smenama, zbog “umereno teških do teških” alergijskih reakcija na ujede komaraca.

“ Samo u toku noćne smene imamo sigurno tri, četiri mala pacijenta sa takvim umereno teškim i teškim reakcijama. Od stanja organizma zavisi kakva će biti reakcija, neko nema promena, a neko dobije veliki otok, svrab, crvenilo, ali i koprivnjaču. U osnovi je genetska predispozicija na alergije. Sam organizam tako reaguje. Na to se nadovazuju i uslovi života, ishrana… Ako je veća koprivnjača, šaljemo pacijente i u bolnički centar u Vranju na dalje lečenje, a ako je manja reakcija, onda dajemo terapiju u vidu injekcija protiv alergija i koprivnjače, sirupe i masti. Preporučujemo obloge od borne kiseline sa gazom“, kaže dr Dejan Stojanović, načelnik Službe Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bujanovcu.

Lekar Stojanović primećuje da je ovakvo stanje sa alergijama i krupnijim komarcima karakteristično u protekle dve, tri godine.

U niškoj Hitnoj pomoći i Domu zdravlja, pak, nisu zabeleženi slučajevi tako burnih reakcija na ujede komaraca.

„Ima slučajeva da se javljaju roditelji sa decom zbog ujeda komaraca, ali nismo ništa primetili niti više niti neuobičajeno nego ranijih godina. Javljaju se pacijenti sa klasičnim crvenilom na mestu ujeda“, kaže dr Snežana Zdravković, načelnica odeljenje pedijatrije u Domu zdravlja u Nišu.

U borbi protov dosadnih krvopija, dr Leković kaže da je najbolje sprečiti da ne dođe do ujeda.

„Savet je da se izbegava doba dana i mesta na kojima su najaktivniji, a to je predveče pored reka, močvara i stajaće vode. Prilikom izlaska, preporučujemo da se naprska preparat na biljnoj bazi, koji mogu da koriste mala deca, a ako je moguće u stanove postavati komarnike na prozorima. Posle ujeda preporučujemo gelove i obloge od borne kiseline“,  dodaje dečji lekar iz Zemuna.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...