Danas: Palmer tražio od opozicije da izađe na izbore; Opozicija negira

75

Zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer tražio je od predstavnika opozicije da učestvuju na narednim izborima, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Kako naglašavaju sagovornici Danasa, Palmer je preneo poruku vašingtonske administracije da se SAD ne zalažu za bojkot tog glasanja, jer smatraju da bi tako bio narušen demokratski princip.

Izvori u opozicionim strankama koje bojkotuju rad parlamenta potvrdili su agenciji Beta da je na sastanku sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom bilo reči o izborima, ali su negirali da je on zahtevao da opozicija u njima učestvuje.

„Palmer je pitao da li bismo mi izašli na izbore ukoliko vlasti ne bi ništa promenile u izbornim uslovima, a naš jednoglasan odgovor je bio da to ne bismo učinili. Nikakvih zahteva ili dogovora tim povodom nije bilo“, rekao je izvor u opoziciji.

List „Danas“ je, pozivajući se na diplomatske izvore, naveo da je Palmer je preneo poruku vašingtonske administracije da se SAD ne zalažu za bojkot glasanja jer smatraju da bi tako bio narušen demokratski princip.

Diplomatski izvori su, kako navodi list, preneli da su sagovornici iz redova opozicije rekli američkom zvaničniku da će bojkotovati izbore ukoliko ne budu ispunjeni uslovi poput reformi REM-a i „otvaranja“ medija za opoziciju.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je takođe da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer nije tražio od opozicije da učestvuje na izborima.

„Metju Palmer nije tražio od opozicije da učestvuje na izborima i ne razumem razloge za objavljivanje takve dezinformacije“, rekao je Đilas agenciji Beta.

On je naveo da su svi prisutni ponovili svoje stavove o situaciji u Srbiji, nasilju koje vlast sprovodi u svim sferama društva i o Kosovu, i izneli apsolutno jedinstven stav da, u skladu sa Sporazumom sa narodom, na izborima pod ovakvim uslovima neće učestvovati.

„Nikakvih zahteva od strane našeg sagovornika za učešće na izborima nije bilo“, istakao je Đilas.

Sa američkim zvaničnikom deo opozicije sastao se u utorak, 11. juna u Beogradu.

Sastanak američkog diplomate i sa delom opozicije

Na sastanku su bili lideri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Demokratske stranke Zoran Lutovac, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović i Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

U ponedeljak, 10. juna Palmer je imao sastanke sa predstavnicima vlasti u Srbiji – predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Izvor Beta Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...