Odlazi britanski ambasador, evo šta je poželeo Srbiji

98

Odlazeći britanski ambasador u Beogradu Denis Kif poželeo je Srbiji da ima dovoljno energije i hrabrosti u suočavanju s brojnim izazovima, među kojima je izdvojio rad parlamenta, reformu pravosuđa i oblast medija.

„Srbija se suočava s mnogim izazovima, želim vam energiju potrebnu za razvoj ekonomije, društva, političkog sistema i za ulazak u Evropsku uniju“, rekao je Kif u Beogradu na proslavi 93. rođendana britanske kraljice Elizabete Druge.

U rezidenciji britanskog ambasadora, Domu Elsi Inglis, Kif je Srbiji poželeo i hrabrost „u suočavanju s prošlošću i izgradnji dobre budućnosti“.

Ukazao je na izuzetan značaj saradnje sa svima koji su doprineli produbljivanju odnosa Srbije i Velike Britanije.

Prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, lideri Narodne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vuk Jeremić i Nenad Čanak, predstavnici diplomatskog kora, civilnog sektora, medija, Vojske Srbije i druge zvanice.

Ovogodišnja beogradska proslava rođendana Elizabete Druge, oproštajna za ambasadora Kifa, protekla je u znaku 80-ih godina prošlog veka, perioda bogatih kulturnih, sportskih, naučnih i drugih veza Velike Britanije i Jugoslavije.

Na ceremoniji je prikazana izložba ekskluzivnog arhivskog materijala koji ilustruje veze dve države u tom periodu, koju je pripremio Studentski kulturni centar Novi Sad.

Promovisana je i britanska muzika, nastupom benda Medžik buš (Magic bush).

Elizabeta Druga je rođena 21. aprila, ali se centralna zvanična proslava njenog rođendana organizuje prve, druge ili treće subote u junu. Ove godine je centralna proslava zvaničnog rođendana održana 8. juna u Londonu, tradicionalnom Paradom šarenih uniformi (Trooping of the colour).

Tradicija zvanične proslave rođendana britanskog suverena ustanovljena je iz praktičnih razloga, pošto su se monarsi rođeni u zimskim mesecima često suočavali s problemima zbog hladnog i kišovitog vremena pri organizaciji parada i drugih događaja na otvorenom prostoru.

Kralj Edvard Sedmi (1841-1910), rođen 9. novembra, bio je prvi britanski suveren koji je tokom vladavine pomerao zvanično obeležavanje rođendana za maj ili jun.

Otkako je 1952. godine preuzela britansku krunu, Elizabeta Druga je nastavila tradiciju proslave zvaničnog rođendana u junu.

Nesreća na proslavi rođendana britanske kraljice (FOTO)

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...