Policajci šest država regiona brinu o bezbednosti tokom leta u Crnoj Gori

130

Štab operativne akcije „Leto 2019“, čiji je zadatak da osigura bezbednu letnju turističku sezonu, formiran je, a crnogorskim policajcima ove sezone u aktivnostima na primorju pridružiće se 16 kolega iz šest država, saopštio je pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević.

On je agenciji MINA rekao da je direktor Uprave policije formirao štab čiji je osnovni zadatak da preduzima mere i aktivnosti i sarađuje sa drugim organima i institucijama radi bezbednog odvijanja letnje turističke sezone.

Janjušević, koji je i rukovodilac štaba, kazao je da je štab donio operativni plan koji je sublimirao planove svih sektora Uprave policije, centara (CB) i odeljenja bezbednosti (OB) na teritoriji čitave države, navodeći kao poseban apekt tog plana međunarodnu saradnju sa partnerskim policijskim organizacijama.

On je podsetio da je Uprava policije 2012. godine ušla u projekat međunarodne policijske saradnje oko ispomoći tokom letnje turističke sezone sa policijskim organizacijama Srbije, Hrvatske i Albanije, dok su već naredne godine sklopili sporazume o saradnji i sa Makedonijom i Italijom.

„Ove godine, osim sa pet navedenih, sklopićemo sporazum sa policijom Rumunije, tako da će predstavnici šest policijskih organizacija biti na ispomoć u Crnoj Gori tokom letnje turističke sezone“, saopštio je Janjušević.

Strani policijski službenici će, prema njegovim riječima, od 1. jula do 1. septembra biti raspoređeni u CB Bar, Budva i Herceg Novi i OB Ulcinj.

„Iz Srbije dolazi šest policijskih službenika, od kojih će po dva biti stacionirana u CB Budva, Bar i Herceg Novi. Po jedan su pripadnici kriminalističke, a drugi je pripadnik uniformisane policije“, precizirao je Janjušević.

Kako je dodao, iz Hrvatske će jedan policijski službenik doći na ispomoć u Herceg Novi, a drugi u Budvu, a iz Severne Makedonije dolaze dva policijska službenika u jednoj smeni, koji će biti na ispomoć u CB Budva.

Janjušević je kazao da će iz Albanije doći četiri policijska službenika u jednoj smeni, po dva u OB Ulcinj i CB Budva, dok će crnogorskim policajcima u Budvi pomagati po jedan kolega iz Rumunije i Italije.

„Sa Ravnateljstvom policije Hrvatske sporazum smo sklopili na bazi reciprociteta, pa će dva policijska službenika iz Crne Gore u jednoj smeni ići na ispomoć u Hrvatsku, odnosno u policijsku upravu dubrovačko-neretvansku. Ispomoć će trajati od 1. jula do 1. septembra, u tri smene po 20 dana“, saopštio je Janjušević.

Prema njegovim rečima, izuzetno dobri rezultati su ostvareni tokom poslednjih godina, od kada je uspostavljena saradnja sa policijskim organizacijama tokom letnje turističke sezone.

Kada je reč o ispomoći crnogorskih policajaca iz severnih gradova, Janjušević je objasnio da će se ispomoć raditi shodno dinamici plana i da će dovoljan broj službenika, pripadnika kriminalističke, sektora policije opšte nadležnosti i granične policije, biti upućen na ispomoć kolegama u toku turističke sezone u primorskim centrima.

On tvrdi da upućivanje policijskih službenika na ispomoć kolegama sa primorja tokom leta neće uticati na redovne aktivnosti koje policija treba da sprovodi u drugim gradovima.

„Turistička sezona je na teritoriji čitave Crne Gore i vodićemo računa da ne oslabi operativnost iz organizacionih jedinica iz kojih se šalje ispomoć u primorske opštine“, naglasio je Janjušević.

On je kazao da je ovogodišnja turistička sezona, kao i prethodne, poseban izazov za pripadnike Uprave policije.

„Pripadnici Uprave policije preduzeće sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonima da tokom letnje turističke sezone, ali i čitave godine, osiguraju stabilan red i mir, obezbede ličnu i imovinsku sigurnost turista i crnogorskih građana“, poručio je Janjušević.

Izvor RTV Budva
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...