Skandal na prijemnom: Diskvalifikovani jer su koristili „nepropisni materijal“

541

Na nedavno održanom prijemnom za umetničke škole diskvalifikovano je 16 dece iz oblasti crtanje, a među njima neki od najboljih kandidata jer su, kako kaže uprava škole „Tehnoart“ u kojoj su polagali, suprotno uputstvima, za rad koristili akrilne boje, piše „Blic“.

Međutim, roditelji tvrde da deca nikakva uputstva nisu dobila. Naime, sva deca koja žele da upišu neku od umetničkih škola u Beogradu prijemni su polagali u školi „Tehnoart“ u Beogradu 31. maja, 1. i 2. juna iz crtanja, slikanja i vajanja. Njih 16 su diskvalifikovani upravo u drugom delu polaganja – slikanju.

„U odluku o diskvalifikaciji nismo imali uvid, kao ni u bilo koji drugi dokument. Direktor škole Nenad Mladenović to uporno odbija da nam omogući. Prvo smo usmeno saznali od njega, potom pismeno o rešenju koje je škola donela kao odgovor na našu žalbu koja je odbijena. U obrazloženju navode da su učenici diskvalifikovani jer su koristili nepropisan materijal“, objašnjava Dafina Žagar Markov, majka jednog diskvalifikovanog deteta.

Žalbu na to rešenje roditelji su uložili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok čekaju odgovor obraćali su se u nekoliko navrata direktoru ustanove u kojoj je održano polaganje.

„Direktor je u nekoliko navrata izjavljivao da je ulazio u učionice tokom ispita i pozivao decu koja slikaju akrilnim temperama da se jave i da će im škola obezbediti klasične tempere, ali naša deca, po njegovim rečima, nisu htela da se jave. Pored toga što su našoj deci potpuno nepravedno oduzeti bodovi, pripisuje se da i su prevaranti. Moramo da istaknemo da su naša deca koja su prilikom slikanja koristila različite tehnike, za koje nigde nije istaknuto da su zabranjene, time želela da istaknu svoj talenat i svoje znanje, da daju najviše i najbolje od sebe, da na najlepši način skrenu pažnju komisije na svoj rad, svoju volju i trud, a umesto da za to budu nagrađena, ona su zbog toga kažnjena“, objašnjavaju nezadovoljni roditelji.

Prema rečima direktora ustanove, sva obaveštenja o polaganju prijemnog ispita za umetničke škole su jasno navedena na sajtovima ustanova, odnosno Ministarstva prosvete. (Međutim mi to brojnim pretraživanjem na internetu nismo našli.)

„Postoje brojna objašnjenja kako se polaže prijemni za umetničke škole, kako na našem sajtu tako i na drugim, a prilikom polaganja dajemo uputstvo. Išao sam od učionice do učionice i pitao đake da li znaju da će biti vrednovani samo oni radovi koji su urađeni klasičnim temperama i uglavnom su svi od njih 300 potvrdno odgovorili. Ministarstvo treba da proceni da li će vrsta tehnike uticati na vrednovanje rada i konkretno šta će biti sa diskvalifikovanim đacima“, za „Blic“ ističe Mladenović.

Sem ove nepravilnosti oko tehnike, roditelji su ukazali i na druge nepravilnosti tokom polaganja.

„Diskvalifikovana deca su većinom imala visok broj bodova iz druga dva dela ispita (crtanje i vajanje), što ukazuje na to da bi bio oni sigurno bili u vrhu rang-liste da iz slikanja nisu dobila 0 bodova. Među diskvalifikovanom decom je i učenica koja je imala više bodova i iz crtanja i iz vajanja od učenice koja je sada prva na zvaničnoj rang-listi“, poručuje Aleksandar Veljković, takođe jedan od roditelja.

Nikad ranije nije bilo diskvalifikovanih?

Roditelji kažu da nikada do sada na prijemnom za umetničke škole nijedno dete nije diskvalifikovano. Takođe navode da sva deca nisu išla u istu školu za pripremanje prijemnog ispita, već su se pripremala kod različitih profesora.

„Dugi niz godina praksa je da na prijemnom ispitu deca koriste različite tehnike, najviše gvaš i akril, i nikada zbog toga nijedno dete nije bilo diskvalifikovano“, tvrde roditelji.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...