Čuvali pitone, kameleone, i druge egzotične životinje

155

U akciji zaplene dvadesetak zaštićenih egzotičnih životinja, pre dva dana u Novom Sadu i Pančevu, jedna devojčica ostala je bez svog rođendanskog poklona – kameleona, vrednog oko 500 evra.

Kako pišu Novosti, dok su policajci u sklopu Interpolove međunarodne operacije Thunderbolt o suzbijanju krijumčarenja zaštićenih životinja, u jednoj privatnoj kući u Pančevu „pakovali“ zaplenjene životinje kako bi ih zbrinuli u Prihvatilištu za zaštićene vrste, jedan od ukućana molio ih je da ostave barem kameleona. Molba mu ipak nije mogla biti uslišena.

Osim ovog afričkog reptila jarkih i promenljivih boja, u kući su zaplenjena i dva kajmana, četiri „obična“ pitona, četiri iguane i jedan loptasti piton. Vlasnik tih životinja trenutno se nalazi u Španiji, a o životinjama su brinuli njegovi roditelji.

Stotinak kilometara severnije u jednom stanu u Novom Sadu, pak, pronađena je jedna iguana u društvu dva loptasta pitona, kolumbijske boe, kao i burmanskog i karpet pitona i dveju tarantula. Njihov vlasnik takođe je bio odsutan. Protiv njega, kao i protiv njegovog „kolege“ iz Pančeva, biće podnete prijave.

Sve zaplenjene životinje zaštićene su prema CITES konvenciji o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune.

„Pojedini primerci životinja koje smo pronašli nisu bile uredno čipovane, pa ni hranjene. Njih su vlasnici koristili pretežno za nastupe i fotografisanje na javnim mestima, ali ako je u nekom trenutku naišao dobar kupac, one su i prodavane“, kaže Nemanja Ivanović, načelnik Odeljenja za zaštitu prirode i ribljeg fonda u Pokrajinskom sekretarijatu.

Na crnom tržištu egzotičnih životinja, cene pitona u zavisnosti od vrste i veličine, kreću se od 300 do 2.000 evra. Tarantule koštaju i do 200 evra, dok kajman (iz familije aligatora) dostiže cenu od nekoliko stotina evra.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...