Predsednik zemlje prodaje luksuzni avion, objavio na šta će otići novac

132

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je da će novac od prodaje predsedničkog aviona iskoristiti za finansiranje napora za suzbijanje ilegalne migracije.

Potez je usledio nakon što su Meksiko i SAD postigli sporazum kojim je izbegnuto uvođenje carina SAD u zamenu za veći angažman Meksika na sprečavanju migracije u SAD.

Predsednik levičarske orijentacije je u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji obećao da će prodati avion i iskoristiti novac da pomogne siromašnijim zajednicama. On je rekao da je procenjena vrednost boinga 787 drimlajnera 150 miliona dolara. On je rekao pristalicama da će koristiti komercijalne letove, a obećanje je počeo da realizuje samo nekoliko dana po preuzimanju funkcije.

Avion je u prodaji nekoliko meseci i nalazi se u kalifornijskom skladištu. Meksiko takođe želi da proda 60 aviona i 70 helikoptera koji su u vlasništvu države, prenosi BBC.

Lopez Obrador je na konferenciji za novinare u sredu odgovarao na pitanje o sporazumu sa SAD, koji uključuje razmeštanje snaga nacionalne garde Meksika na južnu granicu s Gvatemalom.

„Recimo da imamo budžet za otprilike onoliko koliko će taj plan da košta. On će biti oformljen od prodaje luksuznog predsedničkog aviona“, rekao je on.

Avion je kupljen 2016. za 218 miliona dolara i nazvan je „Hose Marija Morelos i Pavon“ po lideru meksičkog pokreta za nezavisnost.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...