Da ne poverujete, u Srbiji i za ova zanimanja postoji konkurs

263

Sa dolaskom lepog vremena povećava se i broj uličnih svirača i vizuelnih umetnika koji svoje radove izlažu u centru grada, a neretko dobijaju kazne jer rade bez dozvole, piše Blic.

Prethodnih godina održavani su konkursi u okviru kojih su muzičari, slikari i izvođači umetničkih programa dobijali odobrenja za nastupanje na javnim gradskim površinama.

Takvog konkursa ove godine još nije bilo, pa se postavlja pitanje ko ima pravo da deli svoju umetnost sa prolaznicima i da li do novog konkursa važe dozvole dobijene prošle godine.

Ovog puta vreme održavanja konkursa biće usklađeno sa završetkom radova na Trgu republike, kako je ovo jedna od atraktivnih lokacija za ulične zabavljače.

Stigle dve prijave na konkurs za upravnika Narodnog pozorišta, jedna nepotpuna

„Konkurs za ulične zabavljače planira se kad se završe radovi na Trgu republike jer je većina umetnika tražila upravo lokacije u samom centru grada“, kaže Darko Glavaš iz Sekretarijata za vanredne situacije.

Iako konkursa još uvek nije bilo, Knez Mihailova vrvi od uličnih svirača, a Glavaš napominje da su već imali problema sa zloupotrebom dozvola.

„Dobar deo uličnih zabavljača zloupotrebljava dozvole, a najčešći vid je njihovo fotokopiranje“, ističe Glavaš.

Svake godine najveće interesovanje vlada za Knez Mihailovu ulicu, gde se na jednoj poziciji dnevno promeni i do sedam izvođača. Oni koji ne dobiju mesto u ovoj ulici nastupaju na Kalemegdanu, u Studentskom parku, podzemnim prolazima i na drugim lokacijama.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...