Đilas o radovima u Beogradu: Zločin prema građanima

112

Nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da pod punom odgovornošću tvrdi da je predlog metroa aktuelne gradske i republičke vlasti zločin prema građanima .

Početna cena od 4,4 milijarde evra dva puta veća od cene projekta metroa od pre sedam godina, zbog čega će neko morati da odgovara, rekao je Đilas.

On je ocenio da je zločin prema građanima to što radi gradska vlast i pored već postojećih radova koji usporavaju saobraćaj, počinju nove.

Đilas je na konferenciji za novinare predstavio ceo postupak projektovanja metroa u vreme kada je on bio gradonačelnik, počev od 2009. kada su stručnjaci iz inostranstva dali predlog izgleda metroa, javne rasprave na kojoj je odlučeno da to bude nezavisni šinski sistem, do posete Beču novinara i političara kako bi videli funkcionisanje tamošnjeg metroa.

Đilas je podsetio i da je u junu 2010. godine Skupština Beograda jednoglasno, odnosno svih 110 odbornika pozicije i opozicije, glasalo za dokument kakav će biti metro, čime je prvi put uspostavljen konsenzus o nekom pitanju.

Potom je podsetio na proces pregovora sa Francuskom, načina finansiranja izgradnje metroa i predloga Italije i Francuske „ključ u ruke“ koji je odbijen, do želje Grada da to bude zajedničko finansiranje Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, uz tender za građevinske radove.

U aprilu 2012. godine, podsetio je Đilas, dobili smo idejni projekat za prvu liniju metroa od Galenike do Ustaničke, a na Trgu Republike bi bilo ukrštanje sa drugom linijom, koja bi išla od Mirijeva do Orlovače, a dužina bi bila nešto više od 41 kilometar.

Mihajlović: Sada se više priča gde je koja stanica, ali važnija tema je kako ćemo finansirati gradnju metroa

Đilas je potom izneo računicu francuske kompanije „Ežis“, koja je i sadašnjoj vlasti predstavila troškove izgradnje za dve linije metroa, a onda i predlog Grada sa smanjenim troškovima, jer bi radile domaće kompanije, i te dve linije metroa koštale bi 2,2 milijarde evra.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...