Počinje trka za više od 50.000 indeksa, nagrađeni takmičari u prednosti

81

Vrata za novu generaciju brucoša fakulteti i visoke škole otvaraju 19. juna, a polaganje prijemnih ispita je zakazano za kraj ovog meseca.

Na pojedinim ustanovama termini upisa se malo razlikuju, naročito tamo gde je pre prijemnog ispita neophodna i provera sklonosti i sposobnosti, tako da je savet kandidatima da se na vreme raspitaju o detaljima na željenom fakultetu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za naš list da očekuje i ove godine više od 50.000 novih studenata.

Cena studija je na većini fakulteta ostala ista kao i ranijih godina, izuzev na pet beogradskih, a novine su i bogatija ponuda IT programa, kao i reforma visokih škola.

Kada je reč o državnim fakultetima i visokim školama, u prvu godinu osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija mogu da se upišu svi koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Da li će nekadašnji srednjoškolci da dobiju indeks, međutim, ne zavisi samo od ocena u srednjoj školi, već i prijemnog ispita, koji je obavezan za sve, osim za one koji su osvojili jednu od prve tri nagrade u trećoj i četvrtoj godini na republičkom ili međunarodnom takmičenju i to iz predmeta značajnog za struku.

Ovim najboljim đacima se upisuje maksimalan broj bodova, kao da su perfektno uradili prijemni ispit.

Maksimalan broj bodova je 100: 40 donosi odličan uspeh u srednjoj školi, a 60 svi tačni odgovori na prijemnom ispitu.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...