Poruka Sabora Vladi CG: Povucite predloženi zakon, mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja

133

Arhijereji, sveštenici, monaštvo i vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražili su danas od crnogorske vlade da, „u razumnom roku“, povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti i da pripremi novi ili će, u suprotnom, SPC još odlučnije braniti svoja prava.

Poruku Trojičindanskog sabora u Podgorici velikom broju okupljenih vernika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pročitao je episkop budimljansko-nikšicki Joanikije, a njegove reči su često prekidane aplauzom i uzvicima odobravanja.

Youtube printscreen in4snet

“Ukoliko Vlada Crne Gore to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava”, poručio je episkop Joanikije.

On je poručio da se arhijereji, sveštenstvo i monaštvo, kao i vernici, danas ispred podgoričkog hrama zavetuju i zaklinju da će čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, čivote srpskih svetitelja, crkve, manastire, groblja i grobove predaka.

“Tako nam Bog ljubavi, Sveti Petar Cetinjski i Vasilije Ostroški pomogli”, poručio je episkop Joanikije završavajući sa tri puta ponovljenim „amin”.

U poruci stoji i da Crnoj Gori jeste potreban novi Zakon u ovoj oblasti, ali zakon koji će biti pripremljen sa pažnjom, u atmosferi dijaloga i uvažavanja, od predstavnika vlade, Crkve, verskih zajednica, eksperata i zainteresovanih, a ne suprotno, kao što je bilo i 2015. i 2019. godine.

“Novi zakon mora da bude u funkciji svake vere i svih vera zajedno, svakoga vernika pojedinačno i svih zajedno, a ne protiv jedne vere, Pravoslavne Crkve, njenih episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vernika – kako je već u javnosti prepoznat Predlog zakona”.

U suprotnom, ukazuje se, odnosno na način na koji je to predviđeno Predlogom zakona produbljuju se pođele u ionako podeljenom crnogorskom društvu i bez ikakve potrebe iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi.

Ni u jednoj fazi pipreme zakona predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske nisu imali pravo na učešće. SPC

Ističe se da je pravo na slobodu veroispovesti ili uverenja, sudeći po tim izjavama, samo sredstvo da se ostvaruju ideološki i politički ciljevi.

I to sve, ukazuje se, da bi se, sa pozicija javne vlasti, kršio Ustav Crne Gore i na brutalan i nasilan način, kako je najavljeno sa najvažnijih državnih adresa, stvarala lažna crkvena organizacija kao ”državna verska zajednica” u sekularnoj državi u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Reakcija zvanične Podgorice, Vučić iznenađen

Ukazuju i da je apsurdno da se Crkva, koja je vekovima sa svojim narodom i dobrotvorima gradila, čuvala i obnavljala Svetinje, služeći u njima Svete službe Božje, optužuje da je navodno ”nezakonito stekla pravo svojine nad pravoslavnim hramovima i crkvenim zemljištem” iz vremena Kraljevine Crne Gore.

I umesto, ističe se, da kao i sve druge države u Evropi, državna vlast u Crnoj Gori izvrši restituciju i obeštećenje za imovinu koja je od Pravoslavne Crkve, Rimokatoličke Crkve i Islamske zajednice, oduzela komunistička vlast, danas se priprema oduzimanje svetinja i pljačke crkvene imovine od strane sekularne državne vlasti, stoji u poruci.

Vučić o dešavanjima u Podgorici: Neću da ulazim u pravljenje dodatne zle krvi i sukoba

 

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...