Pregovori Srbije i Crne Gore sa EU napreduju traljavo

76

„Koliko god se vrh Evropske unije trudio, nema konsenzusa o nastavku proširenja na Balkan. Model ‘reforme u zamenu za integraciju’ stavljen je van snage“ piše Dojče vele.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je sredinom sedmice u Briselu rekao makedonskom predsedniku Stevi Pendarovskom da je Skoplje „uradilo sve što je EU očekivala“, ali da ipak „nisu sve članice EU spremne da narednih dana donesu odluku o početku pregovora“.

„Da raspoloženje u mnogim članicama EU ne ide u prilog proširenju pokazuje već činjenica da je Evropska komisija svoje godišnje izveštaje o napretku objavila tek nakon Evropskih izbora kako svojom preporukom o početku pregovora ne bi dala municiju desničarskim partijama u Zapadnoj Evropi koje se protive integracijama“, piše  švajcarski Noje cirher cajtung koji prenosi Dojče vele.

„Za sada samo Srbija i Crna Gora pregovaraju sa Briselom i to napreduje traljavo. Koliko je ceo proces klimav pokazuje holandska inicijativa kojom se od Brisela traži da se posle deset godina ukine vizna liberalizacija za Albaniju. U Hagu se žale na kriminalne mreže i ilegalnu migraciju iz te zemlje“, dodaje se u tekstu.

„Slaba je uteha što se trinaest zemalja, predvođene Italijom, Poljskom i Austrijom, u zajedničkom saopštenju zalažu za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.“

„Poljska je osim toga pokrenula i drugu sličnu inicijativu istočnoevropskih članica EU. Baš kao ranije Britanci, ove zemlje argumentuju da proširenje treba da bude prioritet u odnosu na produbljenje zajednice država. Zato naime što onda članice zadržavaju više suverenosti“.

Izvor B92/Dojče vele
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...