Protest 1 od 5 miliona počeo okupljanjem kod Terazijske česme (VIDEO)

135

Okupljanje građana u okviru protesta „1 od 5 miliona“ ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme, a najavljeno je da će građani šetati do zgrade Rektorata, na Studentskom trgu, piše Blic.

Današnji, 28. protest po redu, posvećen je prebijanju studenata, napominju organizatori i dodaju da će se od Terazijske česme kretati sledećom rutom: Prizrenskom ulicom, preko Zelenog venca, zatim Brankovom, Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom.

Kod Terazijske česme građanima će se obratiti pretučeni student Dejan Bagarić i vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Uroš Nedeljković, a kod Rektorata govoriće student FON-a Moma Kovačević.

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...