Trivan: EU je komšija Srbije

56

 

U Beogradu je održana akcija čišćenja Savskog keja na Novom Beogradu, u okviru ekološke kampanje „Pogledaj oko sebe – Pokreni se“, a ministar zaštitne životne sredine Goran Trivan je poručio da Srbija nema bližeg partnera kada je reč o životnoj sredini, nego što je Evropska unija.

Akciju su realizovali Ministarstvo za evrpske integracije i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Zajedničkim snagama, očistili su deo Savskog keja, odnosno šetalište i priobalje reke Save iza blokova 45 i 70.

Ministar Trivan je zahvalio svim inicijatorima i učesnicima ove kampanje a posebno Evropskoj uniji.

„Ne postoji partner koji nam je bliži kada je reč o životnoj sredini nego što je Evropska unija. Od koga ćete bolje učiti nego od komšije a EU nam je komšija. Zelena zastava podignuta na najviši jarbol zaštite životne sredine u svetu je zastava EU“, rekao je Trivan.

On je ukazao da nam je EU puno pomogla da stavimo ekologiju na pravi kolosek.

Podsetio je da su u tranziciji, koja u našoj zemlji traje skoro 30 godina porušeni i principi zaštite životne sredine koje smo imali i koji su bili valjani.

Trivan je zahvalio na pomoći koju pruža EU i ukazao da je posebno dragocena podrška koju dobijamo kako bi prevazišli kašnjenje koje imamo u tehnološkim rešenjima u ovoj oblasti i kako bi izbegli greške drugih u dostizanju evropskih standarda.

„Bez pomoći naših kolega iz EU ne bi bilo moguće da tako brzo i kvalitetno pripremimo nacrt za Poglalje 27 koji je praktično završen. Idemo evropskim stopama, neće biti deponija, već će se najveći deo otpada reciklirati a jedan deo pretvarati u energiju. Siguran sam da ćemo za kratko vreme uspeti da napravimo čitav sistem za sakupljanje i preradu otpada na principima cirkularne ekonomije, kroz 23 do 24 regionalna centra“, rekao je ministar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...