Trojičindanski sabor u Podgorici, prisustvuje veliki broj vernika (FOTO)

152

Svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vere i svetinja održava se danas u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u prisustvu velikog broja vernika.

Sabor je sazvala Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pošto je nedavno Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

Foto: Nasiusvetu.com

Sabor je počeo arhijerejskom liturgijom, a kako je najavljeno, nakon liturgije sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka vernicima, crnogorskim vlastima i međunarodnoj zajednici za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Youtube printscreen in4snet

Predloženi zakon predviđa preuzimanje imovine SPC u Crnoj Gori, koja bi prešla u vlasništvo te države, a molbu zvaničnog Beograda da se to ne čini, vlasti u Podgorici je protumačila kao mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Patrijarh Irinej o Đukanoviću: Neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda

Usvajanje najavljenog zakona i poruke vrha crnogorske države da će raditi „na obnovi autokefalnosti“ crnogorske pravoslavne crkve, poznavaoci prilika u Srbiji i velikom delu Crne Gore tumače kao nastavak antisrpske politike koju sprovodi aktuelna crnogorska vlast.

Inače, sporovi crnogorske države i Mitropolije crnogorsko-primorske SPC oko objekata u vlasništvu srpske crkve traju praktično oduvek, a intenzivirani su nakon izbora Mila Ðukanovića za predsednika Crne Gore, koji je tom prilikom najavio da će njegov prioritet biti izgradnja i očuvanje identiteta crnogorske nacije.

Dačić: Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog? Niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja

Srbi, kojih u Crnoj Gori ima više od 30 odsto, optužuju Ðukanovića da asimilacijm srskog naroda radi na “stvaranju velikoalbanskog državnog projekata”.

Inače, od proglašenja crnogorske nezavisnosti u Crnoj Gori nisu postojale institucije koje se bave crkvenim pitanjima, to pitanje je uvek bilo u nadležnosti predsednika ili premijera. U međuvremenu je došlo do jačanja kanonski nepriznate tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije, inače, veoma bahato ponašanje njenih predstavnika država podržava.

Youtube printscreen in4snet

Tako je, na primer, pre četiri godine samozvani mitropollit te tzv. CPC Mihailo, tokom tadašnje javne rasprave o nacrtu zakona o veri, ošamario stariju ženu koja mu se slučajno našla na putu. Snimak tog incidenta je obišao region i svet.

Usvajanje najavljenog zakona nije novost, a pritisak nepriznate CPC je veliki.

Reakcija zvanične Podgorice, Vučić iznenađen

Želja crnogorske vlasti da taj akt sprovede u delo pojačan je pošto je Vaseljenska patrijaršira mimo svih pravila priznala autokefalnost tzv. ukrajinskoj crkvi.

Priznanje autokefalnosti tražila je i raskolnička Makedonska pravoslavna crkva.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti za koji se očekuje da će biti usvojen na jesen, trenutno se nalazi pred Venecijanskom komisijom.

Policija provodi ljude sa granica

Situacija u Crnog Gori je napeta, a problemi su, kako prenose mediji, zabeleženi još jutros na graničnim prelazima, piše Blic.

Prema saznanjima „Večernjih novosti“, na nekoliko mesta policija je zaustavljala autobuse. Desetak autobusa iz Priboja zaustavljeno je na granici i za sada im nije omogućeno da uđu u Crnu Goru, navodi list. dodajući da je uoči sabora više osoba privedeno na informativne razgovore u stanicama policije.

Mediji prenose i da je crnogorska policija zabranila u ranim jutarnjim satima ulaz sveštenstvu Eparhije mileševske u Crnu Goru, koje je krenulo na Trojičindanski sabor u Podgorici.

Ova eparhija u Crnoj Gori obuhvata i područje opštine Pljevlja.

Izvor Tanjug, Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...