U javnoj upravi manje zaposlenih za stalno, ali…

229

Broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen je za više od 45.000 od 2013. godine kada je i uvedena mera racionalizacije u javnom sektoru, piše 021.rs.

Međutim, kada je u pitanju optimizacija, napredak je spor, navodi se u nedavno objavljenoj Eksternoj evaluaciji Strategije reforme javne uprave u Srbiji.

Negativan efekat ovih mera ogleda se u tome da su se organi javne uprave često okretali eksternim organizacijama za projekte, kao i da su zapošljavali zaposlene na privremenom osnovu u periodima povećanog obima posla.

Dodaje se da je ova praksa umanjila osećaj kontrole nad procesom reforme.

Takođe, dovela je do toga da akumulirano znanje i kompetencije prilikom rada na određenim poslovima ne ostanu unutar javne uprave, kada privremeno zaposleni napuste svoje pozicije.

U državnoj upravi, primetno je, postoji disproporcionalno visok broj vršilaca dužnosti na rukovodećim radnim mestima.

U izveštaju se ocenjuje i da pravedan i transparentan sistem zapošljavanja u Srbiji postoji uglavnom na papiru.

Normativni okviri su dobri, međutim, retko se primenjuju.

Nije ostvaren napredak ni u pogledu participacije građana, kao ni po pitanju transparentnosti i kontrole javne uprave.

Autori izveštaja napominju i da postoji nizak stepen posvećenosti pitanju integrisanja pitanja rodne ravnopravnosti u strateška dokumenta, pa se tako rodna pitanja najčešće ostavljaju institucijama koje se time bave, kao što je Koordinaciono telo za ravnopravnost.

Državni službenici, smatraju autori, ne poseduju znanje ni alate za razmišljanje o rodnim aspektima uticaja na javne politike.

U izveštaju se ocenjuje i da će broj zaposlenih u JU u narednom periodu rasti, budući da postoji velika potreba za opsežnim reformama zbog procesa evropskih integracija.

Trenutno, u Srbiji je 6,4 zaposlena u javnoj pravi na 100 stanovnika, dok taj broj u EU iznosi 8,5 a u novim državama članicama 8,0.

Podsetimo, restriktivne mere zapošljavanja koje su uvedene 2013. godine i dalje su na snazi.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...