Udruženja građana protiv rekonstrukcije ulica, blokirali radove (FOTO)

153

Beogradsko Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ je saopštilo da se grupa građana usprotivila početku rekonstrukcije važnih gradskih ulica od Vukovog spomenika do Kalemegdana i blokirala radove na nekoliko sati, prenosi N1.

Oni smatraju da je projektno rešenje pogrešno.

Predstavnici udruženja „Ulice za bicikliste“ i „Ne davimo Beograd“ su saopštili da su više puta prethodnih godina ukazivali gradskim čelnicima Beograda da se rekonstrukcijom ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanovoj, ukida prednost koju je do sada imao tramvajski saobraćaj, jer će kroz „tramvajske baštice“ posle radova biti pušteni i automobili.

Blokada radova u 27. marta/Kraljice Marije

Gepostet von UG Ulice za bicikliste am Samstag, 15. Juni 2019

Predstavnici gradskog Sekretarijata za investicije su, kako navode iz ovih udruženja, „priznali da će tramvaji biti sporiji, ali to pravdaju bezbednošću učesnika saobraćaja“, piše u saopštenju.

Takođe se ukazuje da se „nigde u civilizovanom svetu prednost ne daje privatnom automobilskom prevozu, već, naprotiv, javnom gradskom prevozu da bi se smanjile gradske gužve“.

Sugestija Udruženja građana „Ulice za bicikliste“ gradskim čelnicima je da „odustanu od ove 20 miliona evra skupe rekonstrukcije“ i da preprojektuju rešenje tako „da tramvajske šine budu u sredini ulice sa nezavisnim bašticama (kao u Nemanjinoj i u Bulevaru Kralja Aleksandra), da planiraju javne garaže, ukinu ulična parking mesta i umesto njih naprave biciklističke staze“, piše u saopštenju.

Oni dodaju da bi njihovo rešenje bio „pravi zeleni bulevar“ gde bi emisija štetnih gasova i buka bile svedene na minimum“.

Navedeno je da danas započeta „rekonstrukcija može da sačeka, jer je urgentna samo zamena šina“ i da centar Beograda ne bi bio dodatno blokiran zbog radova koji su u toku na Trgu Republike i u Karađorđevoj.

Počinje obnova još četiri veliku ulice u centru Beograda

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...