Završen protest simboličnim kucanjem na vrata Rektorata

116

BEOGRAD- Protest „Jedna od pet miliona“ završen je večeras u Beogradu simbolničnim kucanjem na zatvorena vrata Rektorata Univrziteta u Beogradu.

Student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević rekao je da su građani svesni sloma obrazovanog sistema u Srbiji i da ne žele da ćute o tome.

On je podsetio da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu razmatrao žalbu na dokotrat ministra finansija Siniše Malog na koji su se brojni profesori žalili navodeći da je plagijat, ali odbor odluku još nije doneo.

Večerašnji protest počeo je nešto pre 19.30 kod Terazijske česme odakle su se posle održanih govora okupljeni prošetali centralnim gradskim ulicama do Rektorta. Protest je bio posvećen problemima u obrazovanju i iskazivanju solidarnosti sa trojicom studenata koji su prebijeni pre nekoliko dana u studentskom kampusu u Novom Sadu.

Sa protesta je poručeno da je u Srbiji postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost.

Dejan Bagarić student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

„Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom“, rekao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizovana i da mora biti vraćena građanima.

Protest 1 od 5 miliona počeo okupljanjem kod Terazijske česme (VIDEO)

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronadju i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uredjen sistem.

Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi – oslobadjenje medija i fer i pošteni izbori.

„Kada budu ispunjeni naši zahtevi oslobadjanje medija sa nacionalnom frekvencijom i fer izbori tada će protesti da stanu i pretvore se u kolonu glasača i tako ćemo izaći na kraj sa ovim režimom“, rekao je Lečić.

On je kazao da gradjani treba da odluče da li će preko leta svake subote da se okupljaju ili odredjenog datuma i istakao da protest ne sme da se prekine i da će on ako odluče svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim gradjanima baklju slobode da se ne ugasi.

Protesti su tokom prethodnih šest meseci počinjali u 18 časova, a od ove subote, zbog vrućine održavaće se od 19 časova.

Prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu bio je 8. decembra.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...