Gojković: Nema drugog mesta za dijalog parlamentarnih stranaka nego u parlamentu

114

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da će redovno nastaviti da poziva sve šefove poslaničkih grupa i da su njena vrata za razgovore otvorena.

„Veteran sam u politici i znam da nema drugog mesta za dijalog parlamentarnih stranaka nego u parlamentu“, rekla je Gojković za „Politiku“.

Povodom izjave lidera Dveri Boška Obradovića posle razgovora dela opozicije sa američkim zvaničnikom Metjuom Palmerom da je u SzS prepoznao alternativu Vučiću, ona kaže:

„Ne znam šta ko iz intostranstva planira i kojim političkim inženjeringom se bavi, ako se i bavi, ali alternativa Aleksandru Vučiću i njegovoj politici mora da bude neka politika. Baš me interesuje koja je to politika“.

Govoreći o Izvestaju Evropske komisije o napretku nase zemlje ka EU ona ocenjuje da on i nije toliko negativan u delu koji se odnosi na Narodnu sklupstinu, ali da ima prostora za unapređenje rada.

„Neke mere sam već predocila, a pozivala sam i pre izvestaja, nastaviću da pozivam i dalje sve sefove poslanickih grupa da kroz dijalog dođemo do najboljih resenja za sve“, ističe Gojković.

Ona smatra da ključ poblema nije u skupstinskim procedurama već u tome sto neko ko je nije ucestvovao na izborima hoće da preuzme vlast.

„Oni koji nemaju legitimne poslanike u parlamentu su najglasniji protivnici dijaloga u njemu, mada je on jedino mesto za to, sto ističu i evropski zvanicnici“, napominje Gojković.

Ona kaze da su u izvestaju iznete politicke ocene kada se govori o tome da SzS bojkotuje rad parlamenta, a on nije ni ucestvovao na izborima pre četiri godine.

Gojković je navela i da je šefu misije EU Semu Fabriciju prenela zamerke, ali i da je rekla da ima prostora za unapređenje kada su u pitanju zakoni koji se donose po hitnom postupku, dužina rasprave ili podnosenje amandmana.

Ona ocenjuje i da nema nikave bahatosti vlasti i da se deo opozicije koji je bojkotovao plenumski rad vratio, ali da medijima to nije interesantno.

Gojković smatra i da ona nije problem za povratak opozicije. Rezultat bojkota za Boška Obradovića je taj da je ostao bez poslaničkog kluba i stigao do šatora, kaže predsednica parlamenta.

„On neće da kaze građanima činjenicu da kada bi se vratio u salu morao bi da se bori s još 25 samostalnih poslanika za vreme za diskujiju pošto tri puta po pet minuta koriste i ti poslanici, a oni vredno rade i kad vide da je sazvana sednica odmah se prijave. Razlog njegovog bojkota plenuma jeste to sto bi građani videli da više nema klub i da zbog toga ne moze da govori , odnosno vrlo su mu ogranicene mogućnosti“, objašnjava Gojković.

Kako kaže, on je nasao sebi drustvo u Draganu Ðilasu i Vuku Jeremiću koji nisu poslanici, koji su najveći zagovrnici bojkota, a na izborima nisu ni učestvovali.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...