Na referendumu glasalo 11.960 građana Starog grada, rezultati sutra pred gradonačelnikom

103

BEOGRAD – Na referendumu koji je trajao tri nedelje 21,7 odsto građana koji žive u opštini Stari grad izjasnilo se o radovima u centru Beograda. Oko 87 odsto izašlih reklo je „ne“ proširenju pešačke zone oko Trga Republike i uvođenju trolejbuskog saobraćaja oko Gundulićevog venca i ulica Venizelisova i Žorža Klemensoa.

Najveći procenat građana, preko 90 odsto njih, izjasnilo se protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu.

Prvi čovek prestonice Zoran Radojičić ranije je ocenio da je ovaj referendum zapravo politička zloupotreba, te da rezultati, kakvi god oni bili, neće biti prihvaćeni, ali organizatori referenduma kažu da je svejedno reč o njihovoj pobedi.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je da će sutra u podne rezultate glasanja predati gradonačelniku Beograda od koga očekuje da reaguje na volju građana. Ističe da su blokade radova u centru grada urodile plodom.

„Mi smo ih našim blokada sprečili u tome i uspeli da vratimo saobraćaj na Trg Republike, otvorili smo Čubrinu ulicu. Zajedno sa predstavnicima inicijative „Pešaci nisu maratonci“, uspeli smo da sačuvamo park kod spomenika Vojvodi Vuku. Nismo im dozvolili da izgrade žičaru na Kalemegdanu i sve su to pobede građana“, rekao je Bastać.

Predsednik opštine Stari grad rekao je i da su uspeli da sprovedu referendum uprkos medijskoj blokadi i protivljuenju gradske vlasti, koja je osporavala pravo građana da se izjasne.

„Mislim da ćemo danas uspeti da dokažemo da je ova vlast nestručna, bahata i korumpirana. Nećemo prestati da se borimo dok ih ne oteramo u prevremenu političku penziju i dok ne obezbedimo građanima pravo da odlučuju o svim pitanjima koja se tiču njihovih života“, rekao je Bastać.

Referendum je trajao od 28. maja do danas, to jest 20 dana, a pravo glasa imalo je 55.118 građana koji su mogli da glasaju u svojim zgradama ili u prostorijama Opštine Stari grad.

Na referendumu se od tog broja izjasnilo 11.960 građana.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...