Ovo su najvažniji saveti pred polaganje testa za upis u srednje škole

83

Pravopis, formule, fotografije istorijskih ličnosti, ali i naučnika, reke u glavnim gradovima, rastvorljivost iz hemije osnovne su stvari na koje bi mali maturanti trebalo da se koncentrišu pre polaganja testa za upis u srednje škole, piše Blic.

Sutra već počinju polaganja testom iz srpskog jezika, tako da to malo vremena osmaci treba da iskoriste da utvrde da su savladali greške od polaganja probnih testova, kao što su književnost, pravopis, geometrija, reke u glavnim gradovima…

Blic je pitao nastavnike OŠ „Radoje Domanović“ u Nišu na šta bi trebalo da se fokusiraju budući srednjoškolci prilikom testiranja i njihov odgovor je veoma jednostavan – upravo na svoje greške.

Prilikom probnog polaganja, ali i pripremne nastave, nastavnici kažu da većina njih brza kada je iščitavanje zadataka u pitanju i da tu gube poene te ih savetuju da se na testu koncentrišu maksimalno i budu pažljivi.

Srpski jezik: Pažljivo čitanje i pravopis

Polaganje testa iz srpskog jezika obaviće se u ponedeljak, 17. juna od 9 do 11 časova, za čitanje lektira nema vremena, ali ima za ispravljanje grešaka. Nastavnica srpskog jezika Natalija Milenković kaže da je pravopis ono na šta bi đaci trebalo da obrate pažnju, gde staviti zapetu, gde tačku, znak pitanja…

– Imaju problem sa dugim tekstovima, ne čitaju pažljivo i sa razumevanjem, zato je važno pažljivo čitanje i maksimalna koncentracija. Takođe, kada je uputstvo u pitanju, ne pročitaju pažljivo zadatak i onda pogreše. Dakle, pažljivo čitajte šta se traži od vas. Greške se dešavaju kod pravopisa, zato vodite računa, jer ako negde treba staviti tri zapete, a stavite dve, tu gubite poene. Onamo gde treba navesti svoje mišljenje, rukopis neka bude čitljiv, izražavajte se kako valja, koristite znake interpunkcije. Nije ostalno mnogo vremena, to što je naučeno – to je, zato obnovite stilske figure, padeže, pravopis i nikako ne žurite na testu – savetuje Milenković.

Matematika: Formule i geometrija

Test iz matematike osnvci rade drugog dana male mature, u utorak, 18. juna, takođe od 9 do 11 časova.

Iako je geometrija jednostavna, malim maturantima je zadala mnogo muka prilikom polaganja probnog testa. Nastavnica matematike Desanka Nešić kaže da treba obratiti pažnju na formule, ali i na oblike geometrijskih tela, zato je prilikom rešavanja zadataka važno znati o kakvom se obliku radi. Takođe, treba obratiti pažnju na ono što đaci misle da već znaju, a to je osnovni račun, ali i tablica množenja.

– Pre svega, treba pažljivo da čitaju zadatak, misle da je nešto lako i da znaju, a zapravo uvek postoji neka caka. Račun, tablica množenja, oduzimanje, sabiranje – i tu se greši. Što se geometrije tiče, ne znaju formule, ne pamte ih, mešaju kupu i piramidu, ne crtaju sliku. Veoma je lako, kad imate zadatak, nacrtajte geometrijski oblik, dodajte formulu i vrlo je lako. Obnavljajte formule, to je najvažnije u matematici – objašnjava Nešićeva.

Kombinovani test: Naučnici, ličnosti…

Kombinovani test polaže se 19. juna (od 9 do 11 h) sastoji se od zadataka iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Nastavnici fizike kažu da je potrebno znati fomrule i oznake i da je rešavanje zadataka u tom slučaju jednostavno, dok iz geografije treba obratiti pažnju na reke koje protiču kroz glavne gradove, vrhove planina, a istorija, pored godina, zahteva i prepoznavanje ličnosti.

– Učenici moraju da obrate pažnju na fotografije istorijskih ličnosti, recimo nisu prepoznali Aleksandra Karađorđevića, prošle godine Dositej Obradović im je zaličio na Kolumba. Oni znaju kako izgleda Sveti Sava, Tesla, Andrić, ali dosta toga ne znaju. Godine nisu problem, to upamte, ali je moj savet da malo pogledaju fotografije poznatih iz naše istorije i kulture – kaže Vojin Nikitović, nastavnik istorije.

Nastavnica hemije Sanja Pešić kaže da je đacima lakše kada imaju ponuđene odgovore, ali da su nesigurni kada sami treba da ih daju. Njen savet je poraditi na zadacima koji se tiču procene sastava rastvorljivosti.

– Hemija ne bi trebalo da bude problem, u sedmom razredu učimo, u osmom utvrđujemo, pa bi trebalo da znaju. Neka vežbaju rastvorljivost – kaže Pešićeva.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...