Poletite „Orlići“, vratite nam malo fudbalskog dostojanstva!

208
Srbiji i ranijim zajednicama u kojima je bila naša zemlja, šampionat Evrope za igrače do 21 godine je uvek donosio dosta radosti.

Sećamo se sjajnih generacija koje su 2004. i 2008. stizale do finala, još 1990. bili smo takođe vicešampioni, a na dva poslednja se nismo proslavili, završili smo posle dva prvenstva na kojima nismo učestvovali, dva puta takmičenje u grupi.

Ovo će biti 22. izdanje, prvo je održano 1978. i tadašnja Jugoslavija je postala prvak. Igralo se po nokaut sistemu, bez završnog turnira do 1994. kada su četiri tima išla u završnicu, a od 1998. u Rumuniji, osam timova se plasira na turnir.

Od 2017. je takmičenje prošireno na 12 timova, koliko će ih biti u San Marinu i Italiji. Nemačka brani titulu, najuspešnija nacija su Italijani koji su pet puta bili prvaci Evrope.

Na turniru koji počinje danas, učestvovaće 12 timova, podeljenih u tri grupe.

U prvoj grupi su Italija, Španija, Poljska i Belgija.

U drugoj Nemačka, Danska, Srbija i Austrija.

U trećoj Engleska, Francuska, Rumunija i Hrvatska.

Sistem takmičenja je takav da samo pobednici grupa i najbolji drugoplasirani idu u finale, pa će svaki meč biti veoma zanimljiv.

Foto:Fss.rs
Srbija se u ponedeljak igrati prvi meč, protiv Austrijanaca u Trstu, u četvrtak nam je rival Nemačka, aktuelni šampion, takođe na „Nereo Roko“, treći meč igramo sa Dancima sledećeg vikenda na istom mestu.

Selektor Đorović ima odličan tim na raspolaganju sa nekoliko fudbalera koji su bili svetski prvaci 2015. poput kapitena Jovanovića, Srđana Babića, tu je i Andrija Živković, kao i Bleki Milenković, Saša Lukić, i prva zvezda, novi napadač Reala, Luka Jović. Sa pet reprezentativac iz seniorske s

elekcije, nekoliko baš iskusnih igrača, Srbija će svakako imati šansu protiv Nemačke koja je solidan sa Tahom, Klostermanom, Daudom, Nojhausom, ali bez velikih zvezda.

Austrijanci su prava ex Jugoslavija, mnogo je igrača sa ovih prostora, dok su Danci nepredvidivi, ali imaju nekoliko odličnih igrača.

Italijani gaje velike ambicije, sa Manćinijem, Zaniolom, Pelegrinijem, Barelom, Kutroneom, Kjezom i Moizom Kinom koji su igrali već za „Azure“ kod Manćinija.

Španija ima Ruiza iz Napolija, Fornalsa koji je otišao u PL, tu su još Firpo koji je meta Barse, Dani Sebajos, Soler, Mikel Merino, Borha Majoral i fantastični Dani Olmo iz Dinama.

Francuze predvodi Musa Dembele, tu su još nekoliko igrača poput Genduzija iz Arsenala, Tusara iz Liona, Konatea i Upamekana iz Lajpciga, oni su uvek opasni.

Englezi su u poslednjih par godina, ne i ove sezone imali dosta uspeha u mlađim kategorijama, Van-Bisaka, Foden, Džejms Madison, Rajan Sesenjom su poznata imena…

Komšije Hrvate predvodi Alen Halilović, već pomalo zaboravljena zvezda, ali Brekalo, Vlašić, Šunjić, Ćaleta-Car su nastupali i za „Vatrene“.

Videćemo, ovo je pravi fudbalski izlog, Srbija definitivno ima šansu, vreme je opet za velike stvari.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...