Vojvođansko selo postalo šoping meka za Hrvate, kupuju sve moguće pa čak i svoje proizvode

133

Vojvođansko selo Bogojevo, u opštini Odžaci, nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta poslednjih je godina postalo prava šoping meka za Hrvate u potrazi za jeftinijim cigaretama, lekovima, namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su „vegeta“, „smoki“, „Štarkovi“ slatkiši, „Dukatovo“ mleko i jogurt… Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve“, ističe prodavačica jedne trgovine u Bogojevu za Večernje novosti.

Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, izvrsnim suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po „digitalni tlakomjer“. Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna (oko 6.300 dinara), a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna (oko 30.000 dinara).

„Kupuju najviše lekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dečju hranu, toplomere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih“, nabraja ljubazna apotekarka Adrien Zambo, i napominje da apoteka radi punom parom od osam do 21 sati.

Meštani Bogojeva kažu da, zbog navale kupaca iz Hrvatske, u prodavnice i apoteke odlaze rano ujutro ili predveče, kad se gužve smanje.

U Bogojevo u šoping stižu Slavonci i Baranjci iz Erduta, Dalja, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Bijelog Brda… Porodično ili sa društvom, dolaze i na ručak ili večeru u bogojevačke restorane „Ducko“, „Niš“ i „Beker“, gde uživaju u roštilju i ribljim specijalitetima.

„Tu su svakog dana, a naročito vikendom, već od 11 prepodne. Oni čine 90 odsto naših gostiju. Privlače ih ne samo povoljne cene, već, prvenstveno, kvalitetni i obilni obroci“, naglašava konobar Emil iz restorana „Ducko“.

Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa kaže da su Hrvati pohrlili preko granice u Bačku posle ulaska u EU, koja im nije povećala kupovnu moć u sopstvenoj zemlji.

„Mi smo u Hrvatskoj ranije kupovali garderobu, električne uređaje i alat, jer je to tamo bilo jeftinije. Sad se i to obrnulo, pa su u Bogojevu za kupce koji prelaze granicu otvorene i gvožđare, farbare i prodavnica bele tehnike“, navodi Rupa.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...