Tači ovako odgovorio na pitanje na kakav je kompromis sa Beogradom spreman

137

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači kaže da predstojeći samit u Parizu početkom jula treba da otvori put za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Napominje da niko ne može da zameni Evropu koja posreduje u razgovorima Beograda i Prištine, ali dodaje da su odnosi dve strane toliko krhki da se sporazum ne može postići bez snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

„Samit o Balkanu u Berlinu krajem aprila nije doneo ništa konkretno. Nije bilo koordinacije sa SAD. Nadam se da će na samitu u Parizu početkom jula stvari biti drugačije i da će postojati puna koordinacija između Pariza i Vašingtona“, rekao je Tači za francuski „Ekspres“ tokom vikenda, prenose prištinski mediji.

On je dodao da veruje u pragmatizam i viziju francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, kaže, svestan situacije i zna da je to važno za Evropu.

„Ako ne možemo da stvorimo dobre odnose sa Beogradom, nikad nećemo postati članica EU i NATO. To je zlatna šansa. Ako propustimo tu priliku, naša deca će trpeti posledice. Naći će se u situaciji “zamrznutog konflikta“ koj bi u svakom trenutku mogao da eskalira“, rekao je Tači.

Upitan na kakav kompromis sa Beogradom je spreman, on kaže da je njegov cilj postizanje povoljnog sporazuma, ali priznaje da će to biti teško.

O razmeni teritorija, kaže, nikad nije blo razgovora.

„Ali ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma, svi znaju da će jedna od glavnih tema razgovora biti demarkacija između Kosova i Srbije. Ovo pitanje neće moći lako da se reši jer je ono veoma osetljivo pitanje na Balkanu. Moja namera je da ne menjam granice, već da h otvorim kao što je svuda u Evropi“, rekao je Tači.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...