Ugostitelji očajni, ako se uvede ova zabrana srezaće im se prihodi

438

Zabrana pušenja u prostorijama u kojima se konzumiraju hrana i piće smanjiće prihode lokala, ocenio je predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, dok predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, Dragan Ivančević, smatra da ne može biti ugroženo poslovanje ugostiteljskih objekata.

Vlada Crne Gore je u četvrtak donela novi Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kojim se propisuje zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, između ostalog i u delovima kafića, barova i restorana u kojima se služe piće ili hrana.

Novim zakonskim odredbama neće biti moguće ni plaćanje takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Radulović je kazao da očekuje da će novi Predlog zakon biti usvojen, navodeći da su odredbe precizne i jasne.

„Mislim da će ovog puta država morati istrajati na njegovoj primeni. Ipak, smatram da je prerano za procene da li će i kako da zaživi u praksi“, naveo je Radulović agenciji MINA.

Radulović, koji je bio zagovornik prethodnog zakonskog rješenja kojim je predviđeno da ugostitelji plaćaju taksu u iznosu od euro po metru kvadratnom, ukoliko žele omogućiti konzumaciju duvana u ugostiteljskim objektima, kazao je da i sada smatra da je to najbolje kompromisno rešenje.

Ugostitelji uputili zahtev Ministarstvu u vezi bakšiša, evo šta kaže država

Međutim, kako je dodao, u praksi se to rešenje iskompromitovalo do te mjere da je mnogo niži prihod inkasiran nego što je trebalo.

„Tako da su, nažalost, nepoštovanjem rešenja koje smo samo predložili, izbili jedan od ključnih argumenata za odbranu i donošenje posebne odluke koja koriguje predložene odredbe“, rekao je Radulović i dodao da su nova predložena rešenja rigoroznija.

Na pitanje koliko će ova zakonska zabrana uticati na rad ugostiteljskih objekata, Radulović tvrdi da će to umanjiti prihode, kao što je bio slučaj svuda u svetu. On očekuje da će ugostitelji negodovati zbog predloženih ograničenja.

Radulović smatra da je drastično povećanje cijene paklice cigareta najefikasnija mera.

S druge strane, predsednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, Dragan Ivančević smatra da takva odluka Vlade prati evropske trendove, koji su svojstveni demokratskom i civilizovanom svetu i drži do osnovne vrednosti – zaštita zdravlja i čovjekove sredine.

„Odluka je dobra i treba odrediti mesta gdje je moguće konzumirati duvanske proizvode, a onamo gdje sede ljudi koji ne žele da osete miris nikotina, gdje piju i jedu, treba da budu slobodni od duvanskih proizvoda i svih štetnih materija koje donosi“, rekao je Ivančević agenciji MINA.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...