„Nećemo prijemni“; protest malih maturanata i u Nišu i Kragujevcu (FOTO+VIDEO)

199

Mali maturanti protestovali su danas u Beogradu nakon što je zbog „provaljenog“ testa iz matematike odloženo polaganje za sve osmake u Srbiji. Protest je organizovan i u Nišu i Kragujevcu.

Niš

Učenici osmog razreda niških škola, njih oko 300, održali su danas protest u centru grada sa koga su zatražili ukidanje maturskog ispita nakon afere sa objavljivanjem testova.

Maturanti su se oko 17 časova okupili na Trgu kralja Milana odakle su uz povike „nećemo prijemni“ i zviždanje iz pištaljki, krenuli u protestnu šetnju najpre do Ureda i zgrade Univerziteta, pa do Narodnog pozorišta, Skupštine grada i Gradske kuće.

Učenici su naveli da ne žele da rade prijemni ispit jer nisu sigurni da neki njihovi vršnjaci neće unapred znati rešenja.

„Nije pošteno da se neko muči i uči, a da neko dobije urađene testove“, naveli su učenici osmog razreda niških škola.

Boban Dikić, otac jedne od maturantkinja ocenio je da afera sa objavljivanjem testa iz matematike predstavlja „sramotu za zemlju“.

„Nije ni prvi, ni drugi put da se testovi ‘provale’. Sad je pitanje šta je sa testom iz srpskog jezika koji su juče polagali. Čemu učimo decu, da se rad isplati ili ne“, kazao je Dikić.

Protest učenika osmog razreda završen je oko 18.30 časova.

Kragujevac

Đaci osmog razreda škola u Kragujevcu takođe su protestovali zbog pomeranja testa iz matematike, zahtevajući da polaganje završnog ispita bude poništeno, piše N1.

Oni su prošetali gradskim ulicama, uzvikujući “Nećemo prijemni” i “Poništite prijemni”.

Prethodno je protest osmaka održan u Beogradu, gde su mali maturanti ispred Ministarstva prosvete tražili da polaganje ispita bude poništeno, nakon što je odloženo jer su u javnost procureli zadaci iz matematike. Oni su tražili i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Na protestu malih maturanata u Nemanjinoj došlo do incidenta (VIDEO)

Izvor Beta, N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...