Kamere za prepoznavanje lica već u Beogradu zbog ovog udesa

294

Kineski tehnološki gigant želi da prestonicu Srbije opremi ovim uređajima u sklopu projekta „siguran grad”, a „okidač” za sve je bila saobraćajna nesreća koja se dogodila pre pet godina.

Te 2014. godine mladić je poginuo u Beogradu kada ga je udario automobil (slučaj „kantrimen”) koji je potom velikom brzinom pobegao sa mesta nesreće.

Počinilac je pobegao u Kinu a tamošnje vlasti su ga uhapsile zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica, a to je inpresioniralo zvaničnike u Srbiji piše „Forin polisi”, a prenosi „Jutarnji list”.

Huavej je ovaj slučaj analizirao u dokumentu o svom projektu sigurnih gradova koji bi trebalo da zaživi i u Beogradu.

Plan je da se tokom naredne dve godine postavi oko hiljadu kamera na 800 lokacija u Beogradu, a zadatak će im biti prepoznavanje identiteta snimljenih osoba kao i prepoznavanje registarskih tablica počinitelja teških saobraćajnih prekršaja.

Ovaj projekat je najavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović čija je želja da ove visokotehnološke kamere „pokriju” sva važna mesta u gradu.

Ali, „Forin polisi” otkriva kako je još pre te najave, Huavej već instalirao stotinak kamera na šezdesetak lokacija u gradu u pripremnoj fazi projekta.

Studija koja je nestala sa veb stranice kompanije navodi i kako se projekat Sigurnih gradova trenutno sprovodi u 230 gradova širom sveta, od Malte, Turske, Rusije i Ukrajine do Azerbejdžana i Kazahstana.

List zaključuje da nema boljeg mesta za testiranje ovakve tehnologije nego na Balkanu jer to dopuštaju preblagi ili čak nepostojeći zakoni o zaštiti ličnih podataka, dodajući kako bi se tehnologija sofisticiranog video nadzora mogla preko Srbije „na mala vrata” uvući u Evropu.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...