Predsednik fiskalnog saveta: Do kraja godine mogla bi da se uvedu nova fiskalna pravila

98

BEOGRAD – Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je danas da bi do kraja godine mogla da se uvedu nova fiskalna pravila, navodeći da postoje indicije da je Ministarstvo finansija spremno da o tome razgovara.

Petrović je u Skupštini Srbije rekao da je Fiskalni savet već predlagao da se nova fiskalna pravila modifikuju i zakonom urede, a njih bi, kaže, činila dva stuba – niski deficit i javni dug.

Prema njegovim rečima, nizak državni deficit je dostižan, jer je sada, zahvaljujuci uspešnoj konsolidaciji, strukturno uravnotežen.

“S ozbirom da je to tako i ove godine, imaćemo izbalansirani budžet ili mali suficit. Bilo bi dobro da se postojeće stanje stavi u zakon i da se napravi čvršćom obavezom vlade i države”, naveo je Petrović predstavljajući u parlamentu izveštaj Fiskalnog saveta za 2018.godinu.

On je dodao da je javni dug Srbije sada 51 odsto BDP-a i predviđanja su da će u narednim godinama “nastaviti da pada” na između 45 i 50 odsto, a onda i ispod 45 odsto, ukazujući da bi taj maksimalni dug trebalo da se takođe reafirmiše.

Kako kaže, to bi bila dva temelja koja bi obezbeđivala da buduća fiskalna politika bude pod kontrolom i da bude zdrava.

“To utiče na kreditni rejting zemlje, kamatne stope, privredni rast i život građana, jer imate stabilnu privredu bez inflacije. Postoje indicije da bi Ministarstvo finansija htelo da diskutuje o tim predlozima i nadamo se da bi do kraja godine ta nova fiskalna pravila mogla da se uvedu”, istakao je Petrović.

On je rekao da u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine nije planirano dovoljno investicija za 2019.godinu, budući da one predstavljaju uslov za privredni rast, ali, kako kaže, postoje najave da će se to dogoditi u 2020.godini.

“To smo videli u fiskalnoj strategiji vlade koju analiziramo i mi to podržavamo”, rekao je Petrović i ukazao da je Vlada Srbije, prvi put posle 2011. godine, sada poslala fiskalnu strategiju koju u ovom trenutku razmatra FS S i koji će dati svoje mišljenje.

Smatra da bi zbog transparentnosti, vlada trebalo da usvoji budžet početkom novembra i da ga pošalje u skupštinu, pa da tek onda uđe u skupštinsku raspravu, kako bi se usvojio do sredine decembra.

“To do sada nije činjeno, i to je loše. Sada postoje najave da će taj kalendar da se poštuje, mi to snažno podržavamo i preporucucjemo i vama da u tom pravcu delujete”, poručio je Petrović poslanicima.

Fiskalni savet Srbije ocenio je i da je zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru postalo kontraproduktivno, jer delovi javnog sektora ne mogu da rade efikasno. Kaže da je neophodna “fleksibilnija” kontrola, te da se naprave potrebe kako bi se videlo realno stanje.

On dodaje da postoji naznaka da će se od 2020.godine uvesti fleksibilnija kontrola, što Save podržava, a mišljenja je i da se neopravdano odlažu platni razredi.

Petrović se osvrnuo i ne penzioni sistem, rekavši da ide u dobrom pravcu, ali s nepotrebnim zakašnjenjem, jer je FS S već predlagao da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, kao i da se penzije ne usklađuju diskreciono.

Podsetio je da je Fiskalni savet negativno ocenio odredbu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju da vlada i skupština diskreciono određuju penzije, navodeći da se sada predlaže “švajcarska formula”, što Savet pozdravlja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...