Predsednik otpustio savetnika za koga se sumnja da radi za BIA

129

Predsednik Kosova Hašim Tači razrešio je dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića pošto su se u javnosti pojavile informacije o njegovom navodnom učešću u „sumnjivim aktivnostima uperenim protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova“.

Kabinet predsednika Kosova saopštio je da iako ranije nije imao zvanične informacije bezbednosnih institucija o mogućem učešću Branislava Nikolića u „sumnjivim aktivnostima“, da „ozbiljno uzima te medijske izveštaje, bilo da se radi o kriminalnoj prirodi ili o nacionalnoj sigurnosti“.

„Na osnovu principa poštovanja zakona i pružanja prostora bezbednosnim vlastima za sprovođenje nezavisnih istraga u ovom slučaju, predsednik Kosova Hašim Tači je na osnovu zakonskih i ustavnih ovlašćenja razrešio dužnosti političkog savetnika Branislava Nikolića“, navodi se u saopštenju kabineta.

Dodaje se da kosovski predsednik „ostaje posvećen unapređenju prava nealbanskih zajednica i njihovoj zastupljenosti na svim nivoima centralne i lokalne vlasti, na osnovu Ustava Kosova“ i dodaje da je slučaj Branislava Nikolića „pitanje vladavina reda i zakona“.

U prištinskim medijima danas su se pojavile informacije da je Nikolić pripadnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije koji je radio na obezbeđivanju „lažnih svedočenja o navodnoj trgovini organima tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...