Svi zaposleni u „Nefi“ mogu danas očekivati isplatu, uplaćene plate na račun u Srbiji

97

SRBIJA – Ruska kompanija „Spilit“ koja je pre mesec dana zatvorila pogone u Vranju i Somboru i na „cedilu“ ostavila 550 radnika, obezbedila je novac za neisplaćene zarade radnika.

Kako saznaje „Blic Biznis”, oko 400.000 evra, koliko su Rusi dugovali radnicima uplaćeno je na račun u Srbiji. Prve uplate na račune zaposlenih trebalo bi očekivati danas 19. juna, a svim radnicima zaostale zarade će biti isplaćene do kraja ove nedelje. Takođe, svi zaposleni koji nisu dobili takozvanu kadrovsku dokumentaciju po prestanku radnog odnosa biće kontaktirani najkasnije danas (19. juna) do kraja dana.

Izvor „Blic Biznisa“ tvrdi da Rusi istovremeno rade i na obeštećenju kupaca koji su platili poručeni nameštaj od kompanije „Nefa“ a isti nisu i dobili. U toku je prijava potraživanja, a od podataka koje je potrebno dostaviti osim kontaksta, imena i prezimena kupca je i broj porudžbine (MPF).

Vitalij Sergejev, direktor kompanije „Hollodex“ koja je vlasnik „Spilita“ javno je poručio 31. maja da će sva potraživanja kupaca i zaposlenih biti obezbeđena.

„Naša je namera da radnicima, saradnicima i dobavljačima ponudimo obostrano prihvatljivo rešenje za isplatu dugova i izostalih zarada. U tom cilju vodimo pregovore o prodaji fabrike kao proizvodne celine sa uspostavljenom opremom i tehnologijom proizvodnje“, naveli su u ovoj kompaniji i dodali da im je izuzetno žao što projekat u Srbiji nije uspeo.

„Nadamo se da će novi vlasnik uspešno razvijati fabriku i raditi na unapređenju proizvodnje“, rekao je Sergejev pre 20 dana.

Andrej Hodasevič, vlasnik „Spilita“, prethodno je izjavio da bi fabrika u Vranju u kojoj je radilo oko 300 ljudi, trebalo da nastavi proizvodnju jer su u njoj ostale sve mašine i repromaterijal.

„Pregovaramo sa kompanijama koje bi obnovile proizvodnju. Imamo zainteresovane strane i očekujemo finaliziranje pregovora do kraja ove nedelje“, rekao je Hodascevič.

Čelnici opštine „Vranje“, kako saznajemo, o novom potencijalnom vlasniku fabrike trenutno nemaju nikakve informacije.

Prema podacima Agencije za privredne registre 49 odsto „Spilita“ je u vlasništvu beogradskog „Holodeksa“, a 51 odsto u vlasništvu ruskog partnera „OOO Korolj Divanov“ dok je „Holodeks“ stoprocentni vlasnik „Nefa nameštaja“. Iza obe firme stoji i ruski biznismen Andrej Hodasevič, vlasnik dve velike fabrike nameštaja u Rusiji: „Mnogo mebeli“ i „Korol Divanov“.

Spilit“ je u Vranju, 2017. godine započeo proizvodnju nameštaja u Vranju. U februaru ove godine ova ruska kompanija je otvorila novi pogon u Somboru. U Srbiji imaju 34 prodajna salona. Celokupno poslovanje, proizvodnju i prodaju u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj, Rusi su obustavili pre oko mesec dana.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...