Poznata srpska kompanija proizvela važan lek, ovi bolesnici će se posebno obradovati

529

SRBIJA – U Srbiji, svakog dana, od bolesti srca i krvnih sudova umre 147 obolelih, što je na godišnjem nivou više od 53.000 ljudi. U borbi za spasavanje ljudskih života od velike je važnosti primena savremene terapije. Zahvaljujući kompaniji Hemofarm, pacijenti u Srbiji će uskoro moći da se leče novim i veoma efkasanim antitrombocitnim lekom, koji  na ovim prostorima do danas nije bio dostupan.

Nekada su u našoj zemlji uglavnom stariji od 60 obolevali od kardiovaskularnih bolesti, ali je danas starosna granica pomerena i sve je više osoba mlađih od 45 godina, oba pola, koji su doživeli infarkt.

Bolesti srca i krvnih sudova u stalnoj su ekspanziji i kod nas i u svetu. One su i vodeći uzrok radne nesposobnosti i prevremene smrtnosti, a povišen krvni pritisak, upotreba duvana, povišen nivo masnoća i šećera u krvi, fizička neaktivnost i gojaznost, najznačajniji su faktori rizika.

„Značaj primarne prevencije u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti je ogroman. Ona podrazumeva, pre svega, okretanje  zdravim stilovima života,  kao i redovnu kontrolu krvnog pritiska, redovne  posete lekaru. U slučaju da je pacijentu već dijagnostikovana koronarna bolest, važan je disciplinovan pristup obolelog  lečenju. U ovoj nimalo lakoj borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova, farmaceutska industrija ima važan zadatak da omogući dostupnost što savremenije i efikasnije terapije“,  kaže dr Nenad Burazor, nadležan za razvoj kardiovaskularne palete lekova u kompaniji Hemofarm i Menadžer strateško poslovne jedinice.

Dramatičan podatak da u Srbiji svakog sata od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šestoro ljudi,  svrstava našu zemlju na treće mesto u svetu po broju umrlih, odmah iza Rusije i Ukrajine.

Novi lek prvi put u Srbiji

Sa ciljem da što aktivnije doprinese borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, kompanija Hemofarm je već decenijama najveći proizvođač kardiovaskluranih lekova  i sa prisutnih 38 proizvoda, lider je u Srbiji i regionu. U proseku, svaka treća kutija kardiološke terapije za pacijente, proizvedena je u Hemofarmu.

„Naša misija i naša obaveza je  da učinimo sve kako bi savremenu terapiju učinili dostupnom i pomogli našim lekarima u spasavanju ljudskih života. Upravo zato, nekoliko godina unazad, naši stručnjaci su radili na razvoju molekula koji se već koristi u svetu. Radi se o savremenoj terapiji antitrombocitng leka prasugrel koji će se, zahvaljujući razvojnom timu Hemofarma, uskoro pojaviti na trzištu Srbije i Bosne i Hercegovine.  U ovom slučaju kompanija Hemofarm predstavlja pseudoinovatora, imajući u vidu da se radi o leku koji se nikada nije koristio na ovim prostorima“, objašnjava dr Nenad Burazor.

Iako je tokom poslednjih 15 godina u Srbiji razvijena dobra mreža angio sala, gde se pacijentu brzo može ugraditi stent i učinjeno dosta da se smanji stopa smrtnosti od infarkta srca, zdravstvena statistika pokazuje da posle preživljenog infarkta svaki peti pacijent već u prvoj godini doživi novi srčani ili moždani udar.

„Ovaj novi lek je indikovan u prevenciji aterotrombotičkih događaja, tačnije namenjen je sprečavanju pojave tromba i začepljenja krvnih sudova kod odraslih pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, odnosno nestabilnom anginom pectoris, infarktom miokarda i kod pacijenata koji se podvrgavaju primarnoj ili odloženoj perkutanoj koronarnoj intervenciji, odnosno ugradnji stenta“, objašnjava dr Burazor.

Kako su savremene terapije moćno oružje u borbi protiv bolesti, Hemofarm će i dalje nastaviti da prati trendove i dodatno širi paletu kardiovaskularnih lekova, kako bi lekarima u Srbiji omogućio što raznovrsniji i što kvalitetniji izbor u lečenju pacijenata. Naš sagovornik dodatno ističe:

„Pacijenti koji su preživeli infarkt miokarda moraju znati da su u većem riziku da ponovo dobiju infarkt i zato je jako važno da se ponašaju odgovorno i redovno uzimaju terapiju, stalno kontrolišu krvni pritisak i masnoće u krvi, vode računa o telesnoj težini, da budu fizički aktivni, da se konsultuju sa lekarom o pravilnoj ishrani. Samo na taj način moći će normalno da nastave život i imaće punu korist od terapije koju im lekar bude odredio“, poručuje dr Nenad Burazor iz Hemofarma.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...