Budućnost došla i u Srbiju! Puštena u rad prva 5G bazna stanica, od brzine se vrti u glavi

Znamo i kada će otprilike biti u komercijalnoj upotrebi

681

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji. Stanicu je u rad pustila kompanija Telenor, a moći će da je koriste domaće i strane kompanije, startap kompanije i studenti tehničkih fakulteta.

Peta generacija (5G) mobilnog interneta donosi višestruko uvećanu brzinu protoka, veću pokrivenost i kapacitet, kao i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Prilikom puštanja u rad 5G mreže rečeno je da će ona imati širok spektar primena. Najveće će biti u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel kazao je da će do komercijalne upotrebe te tehnologije doći kroz godinu dana. On je ocenio kao važnu odlučnost vlasti u Srbiji za fokusiranje na digitalizaciju i edukaciju.

„Delimo viziju Srbije kao lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija. 5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za trenutak kad bude u komercijalnoj upotrebi“, kazao je Mišel.

On je pozvao kompanije iz Srbije i regiona da iskoriste činjenicu da imaju 5G okruženje na raspolaganju.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić istakao je da će 5G tehnologija omogućiti ekonomski i privredni napredak i da ta tehnologija predstavlja uslov za četvrtu industrijsku revoluciju.

„Petoj generaciji teži čitav svet. Svi se utrkuju ko će da komercijalizuje tu tehnologiju. Ovo je ‘nasušna’ potreba za našu državu jer je naša privreda tek na nivou druge industrijske revolucije“, kazao je Ljajić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će 5G doneti mnoge mogućnosti koje će poboljšati kvalitet svakodnevnog života.

„Ova tehnologija će omogućiti da se uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže Internet of things, koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima“, kazao je Jovanović.

Od septembra će 5G mrežu koristiti studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su prvi partneri ovog projekta.

Tokom puštanja u rad ove bazne stanice urađen je test brzine 5G internet mreže koji je dostigao brzinu od jednog gigabita. Testiran je preko uređaja kompanije Huawei, koja je i partner na ovom projektu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...