Demokrate kažnjavaju i isključuju kadrove, evo ko je sve „na tapetu“

150

BEOGRAD – Etički odbor DS juče je dao preporuku Predsedništvu stranke da poslanice Gordana Čomić i Nataša Vučković budu kažnjene zbog učestvovanja na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Ova odluka je doneta na telefonskoj sednici Etičkog odbora.

Gordana Čomić je juče za „Blic“ kratko rekla da „nikada za medije ne komentariše procese unutar Demokratske stranke“, dok nam je Nataša Vučković kazala da još „nije formalno obaveštena ni o čemu“, te da zbog toga ne želi da komentariše naše informacije.

Istovremeno, predsednik DS Zoran Lutovac zatražio je isključenje iz stranke za poslanika demokrata u vojvođanskoj skupštini Nenada Borovića, saznaje „Blic“.

„Nenad Borović, član DS, nije poštovao odluke organa stranke. Suprotno usvojenoj odluci Predsedništva DS kojom je usvojen Sporazum s narodom, učestvovao je u radu SO Ruma 17. maja, kao i u radu Skupštine AP Vojvodina 28. maja. Ovim nastupima on je direktno štetio ugledu stranke“, stoji u predlogu za pokretanje disciplinskog postupka koji je potpisao lider stranke Zoran Lutovac.

Kao predlog mere za ovaj prekršaj, Lutovac je naveo isključenje iz stranke. Interesantno je da je upravo Nenad Borović na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS kritikovao Lutovca da je izdao politiku DS-a. Inače, tokom unutarstranačkih izbora, i Borović i njegov odbor su podržali Zorana Lutovca.

Kada je reč o isključenjima iz Demokratske stranke, praksa je bila da uvek prvo opštinski odbor pokrene disciplinski postupak, pa onda takav predlog ide na Izvršni odbor, i na kraju se o njemu izjašnjava statutarna komisija. Da predsednik lično pokrene ovakav postupak, desilo se još samo u vreme kada je Dragan Đilas bio na čelu DS.

Zanimljivo je i da odluku da ne učestvuju u radu lokalnih parlamenata, kao ni pokrajinskog i republičkog, nije usvojio Glavni odbor, već Predsedništvo stranke.

„Ako Borovića zaista izbace iz stranke, DS više neće imati odborničku grupu u Rumi, a rizikuje i opstanak poslaničkog kluba u Skupštini Vojvodine. U isto vreme vrh stranke nema problem s tim što su u vlasti na Starom gradu sa radikalima i socijalistima. Mi smo svi u čudu, ne znamo kome je u interesu da ovo radi i da posle vesti o ujedinjenju DS čini ovakve stvari i izbacuje ljude. Umesto da u susret izborima jačamo stranku i odbore, mi se rešavamo vrednih ljudi“,  navodi sagovornik „Blica“.

Nenad Borović kaže za „Blic“ da je iznenađen da se predsednik stranke bavi izbacivanjem ljudi.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...