Mađarska jasna: Nema dokaza da je Huawei opasan, gradimo 5G mrežu sa njima!

Broj saveznika SAD po pitanju kineske kompanije u stalnom je padu

199

Mađarska vlada nema nikakve dokaze da oprema kineskog giganta Huawei predstavlja bezbednosnu pretnju i trenutno razmišlja na koji način da ubrza pokretanje 5G mreže, rekao je ministar iz te zemlje, a preneo Rojters.

SAD je javno ocenila da je Huawei pretnja po nacionalnu bezbednost, odnosno da oprema te kompanije može da se koristi za špijuniranje. Američki predsednik Donald Tramp zabranio je zato svim vladinim službenicima da koriste opremu ovog proizvođača. Taj primer su sledili pojedini njeni saveznici.

Vašington je bio posebno zabrinut zbog širenja Huaweija u Poljskoj i Mađarskoj.

Zvanična Budimpešta je, međutim, odbacila te tvrdnje, a ministar inovacija i tehnologije te zemlje, Laslo Palkovič (Laszlo Palkovics) rekao je da Mađarska nije do sada dobila nijedan dokaz za optužbe protiv Huaweija.

„Zauzeli smo vrlo pragmatičan stav. Isti, naime, kao i Nemačka. Nije dokazano da Huaweijeva tehnologija predstavlja bilo kakav rizik za Mađarsku. Nismo videli do sada nikakve podatke koji bi potkrepili tu tvrdnju. Dok se ne dokaže da Huawei, ili Cisco ili bilo koja druga tehnološka kompanija, predstavlja bezbednost za našu zajednicu, odnosno Mađarsku, NATO ili Evropsku uniju, odnosićemo se prema tehnologiji Huawei kao prema bilo kojoj drugoj tehnologiji“, objasnio je on.

Palkovičevi komentari usledili su nakon što je mađarski telekom regulartor NMHH objavio ove nedelje nacrt dokumentacije za prodaju više od 400 megaherca 5G spektruma do kraja godine. Ovo je znak za početak pokretanja brze bežične mreže.

Ministar je rekao da očekuje da cena na aukciji dosegne 70 milijardi forinti, što je oko 216 miliona evra.

Za Huawei u Mađarskoj radi oko 2.000 ljudi. Kineska kompanija tamo posluje od 2005. godine i do sada je uložila oko milijardu evra u tu zemlju. Njen Evropski snabedvni centar nalazi se u blizini Budimpešte. Otvoren je 2009. godine i najveća je produkciona baza kompanije van Kine.

Vlada Viktora Orbana učvrstila je poslovne veze sa Kinom tokom poslednjih godina.

Osim Mađarske, i Rusija je ove godine objavila da će raditi sa Huaweijem na pravljenju 5G mreže.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...