Politika: Ugljanin menja nazive ulica, ovo su njihovi predlozi

101

NOVI PAZAR – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zatražilo je od Bošnjačkog nacionalnog veća na uvid dokumentaciju i informacije u vezi sa zahtevom za „specijalni status Sandžaka“, piše Politika.

Iz tog resora za Politiku kažu da sada čekaju da im BNV dostavi tražene podatke na osnovu kojih će odlučiti o eventualnim daljim koracima.

U međuvremenu, prema pisanju lista, na nekoliko mesta u Novom Paazaru osvanuli su plakati s „novim“ nazivima ulica prema nedavnom predlogu odbornika SDA Sanžaka, Sulejmana Ugljanina.

Uz plakat SDA s porukom „Svi su svoje izabrali, a vi?“, izlepljeni su i oni s imenima Alije Izetbegovića, Šabana Poluže, Aćif-efendije, Isa-bega Ishakovića, a odštampan je i naziv koji bi trebalo da stoji u planiranom „bulevaru Sandžaka“.

Ova imena samo su deo šireg predloga s kojima su odbornici SDA izašli nedavno na sednici novopazarske kupštine.

Predlagali su još i imena Ibrahima Rugove, Adema Demaćja, učesnika Sjeiničke konferencije…

Pošto njihov predlog nije prošao propisanu proceduru, odbornici SDP su odbili da ga razmatraju pa predlog nije ni uvršten u dnevni red, SDA je zatim zapretila da će, ako se predlozi od oko 600 novih imena ulica ne prihvate „u paketu“, napustiti koaliciju u lokalnom parlamentu.

Tako kriza koja je izbila Bošnjačkom nacionalnom vijeću, mogla bi da se prenese i u parlament.

A kriza u BNV je nastala nakon što je to veće pokrenulo inicijativu za određivanje „specijalonog statusa za Sandžak“, koja je upućena državnom vrhu Srbije i Crne Gore.

Nakon što su se predsedik BNV Esad Džudžo i partnerska lista Vakat je ogradili od te inicijative, Ugljaninova lista u veću Samoopredeljenje i njegova SDA zatražile su da predsednik tog veća podnese ostavku, što je on odbio.

Džudžo je ranije izjavio da njegovu ostavku traži „proalbanska grupa“ unutar Ugljaninove SDA i Veća.

Da u BNV ne bi bila uvedena privremena uprava, Džužo je zakazao sednicu tog tela za 24. jun u 17 sati.

On je rekao da ce na dnevnom redu sednice biti usvajanje finansijskog plana za ovu godinu, izveštaj o budžetu za prošlu godinu, kao i usvajanje Odluke o sprovodenju Rezolucije BNV o pravima i slobodama bošnjackog naroda u Srbiji od 1. marta 2012. godine.

„Dogovor o sprovodenju Bošnjacke rezolucije, može biti dobra platforma da se sacuva i ojaca bošnjacko jedinstvo u cijelom Sandžaku“, rekao je Džudžo.

Inače, rok za održavanje sednice BNV da bi se izbeglo uvođenje privremene uprave ističe 27. juna.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...