Sirova hrana za pse: da ili ne?

621

Australijski veterinar Ijan Bilinghurst je devedesetih godina 20. veka predstavio je koncept ishrane sirovim mesom i kostima poznatiji kao BARF (Bones and Raw Food) ili biološki odgovarajuća sveža hrana.

On smatra da bi ishrana pasa trebalo da bude evoluciono odgovarajuća, odnosno da psu treba davati hranu koju je konzumirao pre i tokom procesa domestikacije ‒ sirovo meso sa kostima i ostaci povrća, a da je industrijska hrana bazirana na žitaricama štetna po zdravlje psa.

Kao pozitivne efekte sirove hrane Bilinghurst navodi:  sjajna dlaka i jako krzno, zdravija koža, jači imunitet,  čisti zubi,  više energije, mala količina izmeta…

Međutim, do danas nije bilo značajnijih studija koje potvrđuju navedene koristi, odnosno da ovaj pristup ishrani pruža dugoročne zdravstvene koristi u poređenju sa hranjenjem drugim vrstama hrane za kućne ljubimce.

Ipak, mnogobrojni vlasnici pasa i veterinari koji su pobornici ovog režima ishrane su zabeležili mnoge pozitivne karakteristike, koje se poklapaju sa Bilinghurstovim postavkama.

Psi mogu da nanjuše ljudske bolesti

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...