Tabaković o izveštaju FATF: Vest da je Srbija skinuta sa „sive liste“ značiće investitorima

109

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenjuje da to što Srbija više nije na „sivoj listi“ FATF, pokazatelj da se u našu zemlju može lako ulagati novac koji ima čisto poreklo i namenu, kao i da je odluka ove međunarodne organizacije signal novim investitorima.

Kasno sinoć, iz Orlanda (SAD) gde je održana plenarna sednica FATF, u Srbiju je stigla vest koja je, kaže Tabaković za Tanjug, bila očekivana, da je naša država skinuta sa te liste jer ispunjava standarde i primenjuje sve sisteme pojačanog praćenja tokova novca.

„To znači da smo zemlja u koju se rado i lako može uložiti novac koji ima svoje čisto poreklo i namenu“, ističe guverner NBS.

Vest da Srbija više nije na „sivoj listi“ kaže, mnogo će značiti novim ulagačima, onima koji Srbiju ne poznaju dovoljno.

Kao ilustraciju ovog stava, Tabaković navodi da je nivo stranih direktnih investicija za prvih pet meseci za 17 procenata veći nego u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Guverner podseća da je naša zemlja na listi FATF bila nešto manje od godinu dana, a da su za to vreme promenjeni brojni propisi.

„Nešto kraće od godinu dana Srbija se nalazila na “sivoj listi“, ne bih o tome čijom takozvanom zaslugom, nebrigom i čijim sve nečinjenjem. Ali, činjenica je da smo u roku kraćem od godinu dana ispunili više od deset standarda koji su juče rezultirali skidanjem sa te liste“, kaže Tabaković.

Deset standarda koji su ispunjeni, kaže, postigle su zajedno sve relevantne državne institucije.

„Posebno želim da istaknem zajedničku saradnju koja jeste dovela do toga da smo mi, ne samo menjali zakone, regulatorne okvire, pravila i procedure, nego smo dokazali i da smo ih u praksi primenili“.

Podseća da su u maju ove godine u Srbiji bili predstavnici FATF, zaduženi za praćenje napretka Srbije u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Sve primedbe koje su do tada isticane, da „Srbija ima zakone i procedure ali se one slabo primenjuju“, na ovom primeru, kaže Tabaković, su „pale u vodu“.

Objašnjava da je ranije odsustvo saradanje nadležnih državnih institucija dovelo do toga da se Srbija, koja se inače, kaže, posmatra „malo pojačanom dioptrijom“ nađe na „sivoj listi“ FATF.

„Ali, saradnja, počev od onog što od svih nas očekuje predsednik, od onog što radi vlada kao izvršni organ, pre svega Ministarstvo finansija, Pravde, MUP, Poreska uprava, ali i Narodna banka sa svima njima, uz neophodnu, a nadam se i veću saradnju sudova, pokazuje da jesmo uređena država koja zaista ne treba da trpi kritike ove vrste, što, ustvari, onemogućava svima koji su u finansijkom sistemu da posluju najuspešnije“, kaže Tabaković.

Tabaković apeluje na sve one koji se bave primenom Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i na one koji su direktnoj nadležnosti NBS, pre svega na banke, da ne čine „medveđu uslugu“ ni državi ni građanima, kako kaže, time što načinom kako zakon primenjuju, ustvari, opterećuju građane.

„Kad imate čisto poreklo novca, kad znate da li ste funkcioner ili niste, nije teško zaokružiti upitnik, ali treba građanima objasniti svrhu svih tih pravila i procedura koje moramo da primenjujemo“, napominje guverner Centralne banke.

Tabaković kaže da to što je Srbija skinuta sa liste, ne znači da nadležni organi mogu da se „opuste“ i ističe da „moramo da pokažemo da ti zakoni služe nama, a ne da su napisani protiv bilo koga“.

Apostrofira da od međunarodnih organizacija očekuje da prilikom analize naših zakona i njihove primene, Srbiju tretiraju makar približno kako tretiraju neke druge države.

Upravo je, kaže, emitovanje prve desetogodišnje evroobveznice na Londonskoj berzi pokazalo stav investitora o rejtingu Srbije.

„Ako je Hrvatska sa investicionim rejtingom koji je viši od našeg, imala manju tražnju za svoju evroobveznicu i ako su svi investitori rekli da Srbija sa pravom zaslužuje viši rejting, što su oni i dokazali sa najnižom mogućom kamatom od 1,61 na te desetogodišnje hartije, a ta se kamata kretala i blizu sedam procenata, onda je jasno da Srbija samo očekuje ravnopravan tretman u odnosu na druge države. I od rejting agencija i od svih drugih koji procenjuju koliko kvalitetno i pouzdano rade naše institucije“, ističe Tabaković.

Uz konstataciju da je vest da Srbija nije na „sivoj listi“ FATF značajna informacija za investitore guvernerka skreće pažnu da je svrstavanje na tu listu svima onima koji već ulažu u Srbiju, bilo potpuno jasno da je to možda i bila malo prejaka ocena za Srbiju.

„Ali se mi nismo žalili. Radili smo na ispravljanju svega onoga što nam je stavljeno kao primedba“, rekla je ona.

Tabaković očekuje da se trend povećanja direktnih stranih investicija nastavi što će, ističe, uticati na nova zapošljavanja ali i povratak onih koji su otišli da žive i rade u inostranstvu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...