Finski radio više ne emituje vesti na ovom jeziku

229

Finski javni radio Ule prekinuo je emitovanje vesti na latinskom jeziku, piše BBC.

Sa radija je „poštovanim slušaocima“ saopšteno da „sve prolazi, pa i najbolji programi prestaju sa emitovanjem“.

„To je sada slučaj sa našim svetski poznatim dnevnikom koji poslednjih 30 godina svakog petka emituje vesti na latinskom jeziku“, rečeno je u saopštenju.

Profesor Tuomo Pekanen i predavač Virpi Sepala-Pekanen, glavni članovi tima ‘Nunti Latini’, pripremali su petominutno izdanje vesti od prvog dana emitovanja 1. septembra 1989. godine, iako su ekipa od tada proširila.

Profesor Pekanen oprostio se od Radija Ule.

„Sudeći prema informacijama koje sam dobio, Nunti Latini nedostajaće mnogima širom sveta – mi se zahvaljujemo svima vama za protekle godine!“

Reijo Pitkaranta iz Odeljenja za klasiku Helsinškog univerziteta je od početka bio uključen u projekat.

On je za Radio Ule rekao da je „ono što je započelo kao eksperiment postalo međunarodni fenomen u modernim latinskim studijama, a istovremeno je izveštavano o glavnim događajima kao što su cunami u Aziji i napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Uleov kreativni direktor Vile Vilen pohvalio je „jedinstveni kulturni doprinos“ programa na latinskom. On je dodao da je radio morao da ograničene resurse usmeri na Finsku, a ne na 500-800 entuzijasta koji ne samo da redovno slušaju taj program, već se aktivno uključuju iz svih krajeva sveta.

Poslednje izdanje vesti emitovano je prošlog petka uveče, a sve emisije koje su emitovane od 2011. godine biće dostupne na sajtu Uleove arhive.

Širenje interneta omogućilo je da latinski bude dostupniji slušaocima.

Nemački F.R.E.I. Erfrut petnaestominutni šou koji se emituje na Radio Bremenu Dva, veoma je sličan, a u Americi na Univerzitetu Zapadni Vašington postoji nedeljni podkast koji se između ostalog emituje i na latinskom jeziku.

To je jedan od razloga zbog kojih je Ule odlučio da zatvori Nunti Latini 2017. godine, ali su ih međunarodni protesti naterali da datum ukidanja pomere za ovo leto.

Latinski zavisnici od informacija neće dugo morati da apstiniraju, jer je najveći preostali bastion jezika – katolička crkva – lansirao nedeljni bilten na latinskom jeziku. Emisija je emitovana iste nedelje kada je Ule prekinuo program.

Ključna razlika je u tome što je Ule nudio širok spektar vesti o dešavanjima u svetu, za razliku od Vatikanskog radija Papina nedelja. Katolička crkva koristi sopstveni, italijanski izgovor, a ne klasičnu verziju latinskog kojoj su naklonjeni naučnici.

Uprkos gašenju Nunti Latinija, poseban odnos Finske sa antičkim Rimom se nastavlja.

Tokom predsedavanja Evropskom unijom 2006. godine, na primer, Finska je objavila bilten na latinskom jeziku koji je imao više pretplatnika od biltena na francuskom.

Izvor BBC
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...