Građani se opredeljuju za ovu uslugu, plaćaju kamatu zbog toga, a Narodna banka Srbije upozorava

1.330

Slali smo ih u istoriju i odbrojavali poslednje dane, ali se čekovi i dalje ne daju. Građani Srbije ih ispišu oko sedam miliona godišnje, ali ne završe svi u trgovinama. Poslednjih godina ovo sredstvo plaćanja odlazi i u zalagaonice. Zvanično ih ne unovčavaju, ali ih prihvataju kao zalogu. Kako god zvali svoju uslugu, građani za keš „na poček“ plaćaju – najmanje 10 odsto kamate, pišu Novosti.

„Unovčavamo čekove“ vidno stoji natpis na jednoj menjačnici u Borči. Na internet-prezentacijama nude ih redom zalagaonice. Kada novinari kontaktiraju sa njima, ne potvrđuju svi da to i čine.

„Unovčavali smo ih, pa smo prestali – čuli su novinari Novosti u jednoj beogradskoj zalagaonici. „Više ih sigurno ne unovčavamo, ali mislim da ih je moguće založiti. Zovite po podne da proverite“.

Mnogi su decidirano tvrdili da se time ne bave, iako na sajtu nude i pozajmice preko administrativne zabrane.

„I unovčavamo i zalažemo. Uslov je da donesete najmanje dva čeka. Provizija je deset odsto. Ček je na 5.000 dinara, a dobijate za njega 4.500 dinara. Ukoliko želite još jedan mesec, donesite nam još deset odsto. Po čeku 500 dinara. Možete da dođete i sami otkupite ček, a možemo i da ga unovčimo.“

Narodna banka Srbije nedavno je upozorila da su ovakve usluge – neovlašćene.

„Vršeći svoje funkcije propisane zakonom, Narodna banka Srbije je uočila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom novca u zamenu za sredstvo obezbeđenja i uz određenu kamatu – stoji u obaveštenju NBS. „Jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novca u reklamama u kojima se garantuje isplata dobiti. S tim u vezi, ukazujemo na to da pružanje ovih usluga predstavlja, zapravo, neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita. Zakonom o bankama propisano je da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Republici Srbiji koje ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i obavlja depozitne i kreditne poslove. Obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom je definisano kao krivično delo.

Ekonomistima nije sasvim jasna spremnost građana da unovčavaju čekove i plaćaju zelenaške kamate, kada na raspolaganju imaju kreditne kartice. Mnogima je ovo jedini način da dođu do gotovine u situaciji kada su istrošili sve limite po karticama ili „zagazili u crveno“ na tekućem računu, pa su im kartice blokirane. Naravno, pod uslovom da su uspeli da dobiju ček u momentu kada im je račun bio u boljoj situaciji, pišu Novosti.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...