Rudari najavili štrajk upozorenja zbog smanjenja broja radnih mesta

86

Radnici prijedorskog rudnika „Arselor Mital“ će u ponedeljak, 24. juna, stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja, najavili su iz Sindikalne organizacije tog preduzeća. Cilj je da se skrene pažnja na problem egzistencije radnika ovog prijedorskog rudnika, koja je najavom umanjenja broja radnih mesta i obima proizvodnje, dovedena do neizvesnosti, pišu Novosti.

– Razlozi su odluka kompanije o otpuštanju 300 radnika, neprihvatanja zahteva Skupštine sindikalne organizacije „Arselor Mitala“ o povećanju plate i potreba da se zaštite radna mesta i spreči odlazak radnika sa ovih prostora – navedeno je u saopštenju Sindikata rudnika „Arselor Mital“.

Štrajk upozorenja biće održan od 8.30 do 9.30 na lokaciji rudnika „Omarska“ i od 11 do 12 časova u centralnoj radionici rudnika u Prijedoru.

Da podsetimo, iz „Arselor Mitala“ najavljeno je da će od septembra smanjiti proizvodnju, što će dovesti do otpuštanja 300 radnika ovog preduzeća. Za ovaj potez su se odlučili, kako objašnjavaju, zbog stalne neizvesnosti održanja i proširenja proizvodnje gvozdene rude u Prijedoru.

U prijedorskom rudniku proizvodnja rude trebalo bi da sa 1,5 miliona tona, bude umanjena na milion tona. Sindikalna organizacija ovog preduzeća, u nekoliko navrata, skretala je pažnju na ovaj problem i od svih nivoa vlasti tražila pomoć u postizanju najboljeg rešenja za radnike.

Priča o otpuštanju radnika ne tiče se samo smanjenja iskopa rude u Omarskoj, već priče oko transfernih cena, koja traje već par godina, kažu naši izvori upoznati u celu priču.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...